Skip to main content
Top

2009 | Boek

Longziekten

Redacteuren: Prof. dr. P. J. E. Bindels, Prof. dr. J.-W. J. Lammers

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

OmschrijvingDe laatste jaren zijn veel nieuwe inzichten ontstaan op het gebied van longziekten. Deze inzichten hebben betrekking op medicinale, maar ook niet-medicinale behandelingsmethoden zoals longrevalidatie. Longziekten beschrijft deze en levert praktische handvatten voor de huisarts in de toepasbaarheid hiervan.Ook het stoppen-met-roken krijgt aandacht. Er wordt de huisarts een ondersteunende strategische aanpak geboden die als zeer waardevol is gebleken in de huisartspraktijk.Naast de behandelmethoden en preventie gaan de auteurs in op effectieve samenwerking tussen huisarts en longarts en de rol van technische diagnostische mogelijkheden die een rol spelen hierin.Naast de behandelmethoden en preventie gaan de auteurs in op effectieve samenwerking tussen huisarts en longarts en de rol van technische diagnostische mogelijkheden die een rol spelen hierin.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Longziekten in Nederland
Samenvatting
Aan het begin van de vorige eeuw waren tuberculose en silicose de longziekten die het meest in de belangstelling stonden. Silicosen kwamen vooral voor bij mijnwerkers in Limburg.
C. P. van Schayck
2. Leven met longziekten
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt een overzicht gegeven van de psychologische gevolgen van het hebben van een longziekte. Gezien de relatief hoge prevalentie van astma en chronisch obstructief longlijden (COPD) wordt aan deze twee longziekten aandacht besteed.
A. A. Kaptein
3. Begeleiding van de patiënt – van voorlichting naar zelfmanagement
Samenvatting
Dit hoofdstuk gaat over de rol en de begeleiding van de patiënt.
B. P. A. Thoonen
4. Farmacotherapie bij astma en COPD
Samenvatting
De prevalentie van astma bij kinderen is de laatste jaren toegenomen, maar vlakt geleidelijk aan wat af. Bij de meeste kinderen met astma is allergie aantoonbaar. Tot zes jaar wordt de diagnose voornamelijk gesteld op symptomen (piepen al dan niet met hoesten).
R. M. M. Geijer
5. Diagnostische methoden
Samenvatting
Diagnostiek begint altijd met een zorgvuldige anamnese en ook bij (het vermoeden op) een longaandoening wordt op deze regel geen uitzondering gemaakt. De hoofdklachten bij longaandoeningen zijn beperkt tot hoest, kortademigheid, sputum opgeven en eventueel pijn op de borst.
M. H. J. Vaessen, G. J. Wesseling
6. Stoppen met roken
Samenvatting
Rookgedrag wordt door de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) beschouwd als een epidemie waaraan jaarlijks veel mensen overlijden. Het CBS registreerde in 2007 dat er in Nederland ruim 28.000 mensen stierven aan drie sterk aan roken gerelateerde aandoeningen (longkanker: 9773 doden; ‘cara’: 6432 en ziekten van de kransvaten: 11.876 doden).
J. E. Jacobs
7. Hoesten, van symptoom tot diagnose
Samenvatting
Hoesten behoort, naast klachten van het houdings- en bewegingsapparaat, tot de twee belangrijkste contactredenen voor consultatie van de huisarts. De hoogste incidentie- en prevalentiecijfers voor hoesten worden gevonden in de leeftijdsgroep van 0-4 jaar (respectievelijk 81,2 en 82,4).
A. P. E. Sachs, Th. J. M. Verheij, J.-W. J. Lammers
8. Hemoptoë
Samenvatting
Hemoptoë betekent ophoesten van bloederig sputum of slijm, waarbij het bloed afkomstig is van een bloeding in de lagere luchtwegen, dus van onder de stembanden.
G. P. M. ten Velde
9. Kortademigheid
Samenvatting
De tractus respiratorius kan ten prooi vallen aan een zeer groot aantal, in aard en oorzaak sterk verschillende aandoeningen. Longen en luchtwegen staan in direct, open contact met de buitenwereld en worden daardoor blootgesteld aan omgevingsfactoren.
M. P. J. M. Peeters, G. J. Wesseling
10. Pijn op de borst
Samenvatting
Pijn op de borst moet ter harte worden genomen, ook al staat het hart er vaak buiten. De patiënt wordt dikwijls angstig van pijn op de borst: het hart is zo dichtbij. De thorax zorgt, net zoals de buik, voor talrijke valkuilen en die valkuilen zorgen voor frustraties bij de huisarts.
E. Vermeire, J. Wens
11. Piepen op de borst
Samenvatting
Wanneer een baby voor de eerste keer piept zal dat voor de meeste ouders veelal aanleiding zijn de huisarts te raadplegen.
H. J. A. M. Schönberger, J. J. E. Hendriks
12. Snurken en het slaapapneusyndroom
Samenvatting
Snurken is het produceren van luide ademhalingsactiviteit in de bovenste luchtwegen tijdens de slaap.
A. Knuistingh Neven, W. De Backer
13. Longrevalidatie
Samenvatting
Over longrevalidatie zijn in de huisartsgeneeskundige literatuur tot op heden nauwelijks relevante publicaties te vinden. Misschien heeft de huisarts bij longrevalidatie de ernstige, medicamenteus maximaal behandelde en dus ‘uitbehandelde’ astma- of COPD-patiënt voor ogen, aan wie hij meent nauwelijks nog een bijdrage te kunnen leveren.
J. Molema, J. H. M. M. Vercoulen, H. W. J. Verblackt
14. Beroepsziekten
Samenvatting
Van stoflongen is sprake wanneer de longen een zodanige hoeveelheid stof bevatten dat het longweefsel hierop reageert met een toename van de interstitiële collageenmassa.
R. M. F. M. Leclercq, E. F. M. Wouters
15. Zuurstof thuis
Samenvatting
De snelle groei van het aandeel ouderen in de populatie is er, samen met de gevolgen van het rookgedrag van die generatie, de oorzaak van dat de huisarts een toenemend aantal patiënten met ernstige respiratoire insufficiëntie in zijn praktijk ziet.
R. P. H. Beijaert, M. J. Kampelmacher
16. Longkanker
Samenvatting
Sinds 2008 is kanker de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. In het verleden overleden de meeste mensen aan hart- of vaatziekten (bron: CBS). Jaarlijks wordt in Nederland bij meer dan 10.000 patiënten de diagnose longkanker gesteld.
G. P. Bootsma, S. A. van der Eerden
Nawerk
Meer informatie
Titel
Longziekten
Redacteuren
Prof. dr. P. J. E. Bindels
Prof. dr. J.-W. J. Lammers
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6599-9
Print ISBN
978-90-313-5233-3
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6599-9