Skip to main content
Top

2008 | hbo | Boek

Dynamiek van het menselijk bindweefsel

Functie, beschadiging en herstel

Auteur: Drs. J.J. de Morree

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Dagelijks zijn medici en paramedici betrokken bij patiënten met bewegingsproblemen. Dit boek belicht de functie van bindweefsel; een structureel netwerk van bot, kraakbeen, ligamenten, spieren en pezen, vliezen en huid, dat de lichaamsvorm bepaalt en bewegingsfuncties mogelijk maakt. Naast een functionele beschrijving van bindweefsels is de vertaling van de kennis naar lichamelijke belasting, beschadiging en herstel voor therapeuten onmisbaar. De nadruk ligt op bindweefselfuncties en –herstel en hoe die zijn te beïnvloeden.Deze vijfde druk is qua inhoud en vormgeving grondig gewijzigd. Nieuwe kennis en inzichten hebben geleid tot het herschrijven van alle hoofdstukken met state of the art informatie. Tevens is er meer informatie over bindweefselpathologie; artrose, reuma, fibrosering, diabetes, CRPS I etc. In een nieuw hoofdstuk worden ontstekingsprocessen en wondgenezing uitgebreid behandeld. Ook is een hoofdstuk toegevoegd met de toepassing van de theorie op herstelprocessen bij patiënten.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Inleiding
Samenvatting
Mensen kunnen bewegen. De prikkel om te bewegen kan sterk verschillen. Mensen bewegen zich niet alleen om vooruit te komen in het leven, maar ook om te sporten en zich te ontspannen. Een andere prikkel tot bewegen is de grote behoefte aan communicatie, waarbij subtiele expressieve bewegingen, spraak en mimiek onontbeerlijk zijn.
J.J. de Morree
2. Bouw en functie van bindweefsel
Samenvatting
Hoewel verschillende bindweefsels een sterk uiteenlopende bouw hebben om hun functie uit te oefenen, is het grondplan van al deze weefsels in principe gelijk. De fibroblast, dé bindweefselvormende cel in het lichaam, maakt bindweefselvezels en grondsubstantie om weefsel bestand te maken tegen mechanische krachten. De fysiologen Bernard en Virchow hebben het bouwplan van het lichaam beschreven als een grote vloeistofruimte die gevuld is met cellen.
J.J. de Morree
3. Bindweefselbeschadiging en herstel
Samenvatting
Bindweefsels van skelet, spieren en huid lopen het risico om tijdens zware belasting en ongevallen beschadigd te raken. Het weefsel van huid, ligamenten, gewrichtskapsels en afgescheurde pezen heeft gelukkig uitgebreide herstelmogelijkheden.
J.J. de Morree
4. Botweefsel
Samenvatting
Een skelet geeft aan een organisme een dragend frame dat voorkomt dat het lichaam door de zwaartekracht ineenzakt tot een hoeveelheid vormeloze weefsels. Bij landdieren, zeker bij de grotere soorten, is de behoefte aan een ondersteunend weefsel evident.
J.J. de Morree
5. Kraakbeen van gewrichten
Samenvatting
Kraakbeen in gewrichten is een onontbeerlijk bindweefsel. Zonder kraakbeenoppervlak zou tijdens bewegen direct contact optreden van bot op bot. Het overbrengen van krachten zou tot forse puntbelastingen leiden en zo de oorzaak worden van slijtage van gewrichtskoppen.
J.J. de Morree
6. Kapsels en ligamenten van gewrichten
Samenvatting
Waar botten zijn, zijn gewrichten niet ver te zoeken. Gewrichtsuiteinden worden door bindweefsel bijeengehouden. Collagene versterkingen in het kapsel geleiden de gewrichtsbewegingen langs routes die mede door de gewrichtsprofielen worden bepaald. Bij verscheuring van kapsels en ligamenten ontstaat een gestoorde mechanische sturing.
J.J. de Morree
7. Bindweefsel van de spieren
Samenvatting
In het lichaam valt er zonder spieren niets te bewegen. Met hun positie tussen botten kunnen verkortende spiervezels, gestuurd door het zenuwstelsel, zorgen voor beweging. Spieren bewerkstelligen dat gehele ketens van botten zich gecoördineerd in de ruimte verplaatsen om doelgerichte actie te kunnen ondernemen. Behalve spiervezels die contraheren is in een spier ook altijd een bindweefselcomponent aanwezig. Die dient gedeeltelijk voor het onderling verbinden van spiervezels en bloedvaten, gedeeltelijk voor het overbrengen van krachten naar de aanhechtingen aan het skelet.
J.J. de Morree
8. Bindweefsel in het zenuwstelsel
Samenvatting
Bij het begrip ‘zenuwstelsel’ wordt meestal alleen gedacht aan ingewikkeld gevormde structuren die bezig zijn met neurale processen zoals denken, leren en ingewikkelde handelingen uitvoeren. Vaak wordt over het hoofd gezien dat zenuwweefsel ook mechanisch wordt belast en dat bij bewegen de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwwortels aanzienlijke krachten moeten verwerken. Bij het buigen en strekken van de wervelkolom worden de wervels ten opzichte van elkaar aanzienlijk verplaatst.
J.J. de Morree
9. De huid
Samenvatting
Mensen zijn zich in het dagelijks leven niet zo bewust van hun spieren, skelet of gewrichten. Die liggen dan ook diep opgeborgen in het lichaam. Pas bij klachten wordt er aandacht aan deze structuren besteed. Dat is met de huid wel anders. Het lichaamsoppervlak is voor iedereen inclusief de persoon zelf goed waarneembaar en mensen maken er dan ook het beste van. Er wordt geschoren, geverfd, geknipt, gekleurd, gepierced, getatoeëerd, gebotoxed en liposuctie uitgevoerd.
J.J. de Morree
10. Van weefsels naar herstellende personen
Samenvatting
Begrip van de functie en het herstelvermogen van diverse typen bindweefsel is noodzakelijk om te kunnen begrijpen hoe de reparatie van huid, ligamenten, pezen of bot in zijn werk gaat. Voor de therapeut is dit de basis voor inzicht in de duur van het herstelproces en de behandelingen die gedurende deze periode van toepassing zijn. Zoals in hoofdstuk 3 al is opgemerkt, is het basismodel van wondgenezing in de literatuur gekoppeld aan het herstel van eenvoudige wonden.
J.J. de Morree
Nawerk
Meer informatie
Titel
Dynamiek van het menselijk bindweefsel
Auteur
Drs. J.J. de Morree
Copyright
2008
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6584-5
Print ISBN
978-90-313-5197-8
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6584-5