Skip to main content
Top

2001 | hbo | Boek

Leven met een paniekstoornis

Auteurs: Fred Sterk, Sjoerd Swaen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Ongeveer vier op de honderd mensen heeft last van een paniekstoornis met of zonder agorafobie (straatvrees). Het gaat hierbij om serieuze klachten die zeer beangstigend zijn. De paniekstoornis kan bij verwaarlozing van de klachten op termijn leiden tot allerlei extra problemen. Een onbehandelde paniekstoornis kan resulteren in: sociaal isolement, middelenmisbruik en belemmeringen in het gezins- en beroepsleven. Leven met een paniekstoornis behandelt op heldere en toegankelijke wijze oorzaken, behandelingsmethoden en zelfhulptechnieken bij de paniekstoornis met en zonder agorafobie. Deze informatie is niet alleen bestemd voor de professional maar is vooral ook praktisch interessant voor de cliënt/patiënt en diens directe omgeving. Leven met een paniekstoornis verschijnt in de reeks Van A tot ggZ. De boeken uit deze reeks zijn zowel voor de professional als voor de cliënt uiterst bruikbaar om meer inzicht te krijgen in diverse psychische problemen

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is er met me aan de hand?
Samenvatting
Angst kent verschillende verschijningsvormen, variërend van een licht gevoel van onbehagen tot een zeer heftig paniekgevoel, dat onverwachts op kan komen. Het vervelende van angst is datje het niet altijd direct als angst herkent. Er gebeurt iets heel onheilspellends met je, het voelt zeer onaangenaam, maar je beseft eigenlijk niet wat er aan de hand is:
Fred Sterk, Sjoerd Swaen
2. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Samenvatting
Als je last hebt van een paniekstoornis met of zonder agorafobie zou je nieuwsgierig kunnen zijn naar de oorzaak van deze stoornis. Hoe kom je eraan? Waarom heb juist jij last van paniekaanvallen? Heeft het te maken met je opvoeding of ben je erfelijk belast? Voordat we deze vragen in dit hoofdstuk proberen te beantwoorden willen we je op het volgende wijzen: voor het effectief aanpakken van een paniekstoornis is het niet noodzakelijk dat je precies de oorzaak van de stoornis kent. Veel belangrijker is dat je er zo goed mogelijk mee om leert te gaan. Het blijven zoeken naar één mysterieuze ‘oorzaak’ kan een valkuil zijn omdat je dan niet toekomt aan het werkelijk leren omgaan met de paniek.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen
3. Wat staat me te wachten?
Samenvatting
Iemand die zich niet laat behandelen voor een paniekstoornis of agorafobie kan er langdurig last van houden. Perioden waarin het redelijk goed gaat, worden afgewisseld met perioden waarin de klachten plotseling weer terugkomen of verergeren. Omdat de verschijnselen van een paniekstoornis op zich ongevaarlijk zijn, kun je er heel oud mee worden. Maar een leven dat telkens overschaduwd wordt door hevige angsten of angst voor een nieuwe aanval, is verre van aangenaam. We zien in onze praktijk wel eens mensen die er al meer dan dertig jaar last van hebben. Aan hen kun je duidelijk zien dat de gevolgen van een paniekstoornis en agorafobie ingrijpend zijn.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen
4. Wat betekent een en ander voor mijn omgeving?
Samenvatting
Zoals we in de vorige hoofdstukken al zagen is de kans groot dat iemand met paniekstoornis en/of agorafobie allerlei vermijdingsgedrag zal hebben om een paniekaanval te voorkomen. Dit vermijdingsgedrag kan iemands leven behoorlijk beperken. Mensen kunnen van alles doen om maar niet met hun angst geconfronteerd te hoeven worden.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen
5. Welke behandelingen bestaan er?
Samenvatting
Er zijn verschillende effectieve behandelingen voor de paniekstoornis met of zonder agorafobie.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen
6. Hoe kan ik de draad weer oppakken?
Samenvatting
Na het lezen van de vorige hoofdstukken weet je hopelijk wat een paniekstoornis met of zonder agorafobie is en wat je er eventueel aan zou kunnen doen. Als je last hebt van paniekklachten dan is het aan te bevelen professionele hulp te zoeken om te voorkomen dat de klachten zich uitbreiden. Bij veel instellingen volgt na het eerste gesprek (de intake) een korte of langere wachttijd. Overleg met je huisarts of met bijvoorbeeld de hieronder beschreven Angst, Dwang en Fobie Stichting hoe je deze wachttijd het best kunt overbruggen. Je zou bijvoorbeeld met behulp van fysiotherapie alvast ademhalings- en ontspanningsoefeningen kunnen aanleren, zodat je in ieder geval al snel iets meer controle krijgt over de lichamelijke symptomen van angst.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen
7. Adressen en literatuur
Abstract
Angst, Dwang en Fobie Stichting
Fred Sterk, Sjoerd Swaen
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met een paniekstoornis
Auteurs
Fred Sterk
Sjoerd Swaen
Copyright
2001
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-6512-8
Print ISBN
978-90-313-3561-9
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6512-8