Skip to main content
main-content
Top

15-11-2013 | Nieuws

Link tussen obstructieve longaandoeningen en geheugen

Een verminderd cognitief functioneren kan een belangrijke aanwijzing zijn voor obstructieve longaandoeningen. Dat bleek op de laatste dag van het ERS-congres in Barcelona.

Eerder al werd gevonden dat mensen met deze aandoening, inclusief COPD vaak een algehele achteruitgang van hun cognities hebben, maar in deze nieuwe studie uit het Verenigd Koninkrijk werd gefocust op de vraag welke domeinspecifieke cognitieve functies in het spel zijn bij obstructieve longaandoeningen.

Selfmanagement 

De onderzoekers analyseerden de gegevens van 5.764 mensen met obstructieve longaandoeningen en 37.275 mensen zonder deze aandoeningen. Volgens de onderzoekers moeten artsen zich ervan bewust zijn van de impact die deze cognitieve stoornissen hebben op het selfmanagement, de klinische behandeling en de longrevalidatie van deze patiënten met bijvoorbeeld COPD.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.