Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Artikel | Uitgave 1/2014

Neuropraxis 1/2014

Lifelong premature ejaculatie: een neurobiologische hypothese over erectio praecox, hypererotisch toestandsbeeld en detumescentia praecox

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 1/2014
Auteur:
Marcel D. Waldinger

Samenvatting

Op basis van farmacologisch in vivo dieronderzoek, en humaan klinisch en genetisch onderzoek is een neurobiologische visie ontwikkeld op lifelong premature ejaculatie (PE). Een aantal symptomen van lifelong PE wordt echter nog steeds niet begrepen. In dit artikel wordt beargumenteerd dat lifelong PE niet alleen gekenmerkt wordt door vroegtijdige ejaculaties (ejaculatio praecox) maar ook door vroegtijdige erecties (erectio praecox) en een na de zaadlozing snel optredende verslapping van de penis (detumescentia praecox) als onderdeel van een (sub)acuut optredend hypertoon of hypererotisch fysiek toestandsbeeld bij erotische of seksuele activiteit. Op basis van dieronderzoek wordt gepostuleerd dat de snelle zaadlozing, snelle erectie en snelle detumescentie geassocieerd zijn met centraal en perifeer verhoogde oxytocine-release. Onderzoek naar deze drie kenmerken van het (sub)acuut optredend hypererotische toestandsbeeld draagt vermoedelijk bij aan een beter fenomenologische beschrijving van en beter neurobiologisch inzicht in lifelong PE ten opzichte van de drie andere PE-subtypen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Neuropraxis 1/2014 Naar de uitgave

signalement

Signalement

Events

Erratum