Skip to main content
Top

29-12-2014 | Nieuws

Lichtgevende e-readers en tablets zorgen voor slechtere nachtrust

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Lichtgevende e-readers of tablets die worden gebruikt om voor het slapen nog te lezen, kunnen zorgen voor een slechtere nachtrust. Onderzoekers van de Harvard Medical School in de VS hebben ontdekt dat mensen na het lezen met een e-reader moeilijker in slaap vallen en minder goed slapen, zo meldt de BBC.

Boosdoener is blauw licht, dat ook wordt afgegeven door smartphones, laptops en led-verlichting. Volgens de wetenschappers kan de biologische klok hierdoor worden verstoord.Als mensen ‘s avonds in contact komen met blauw licht wordt soms minder van het slaaphormoon melatonine aangemaakt. Daardoor is het moeilijker om in slaap te vallen.

Bloedonderzoek

De Harvard-onderzoekers lieten twaalf mensen twee weken lang slapen in een laboratorium. Vijf dagen lazen zij voor het slapen uit een fysiek boek, terwijl de andere vijf dagen een iPad werd gebruikt. Uit bloedonderzoek bleek dat er minder melatonine werd aangemaakt bij het lezen op een tablet. Ook vielen de proefpersonen met de tablets minder snel in slaap en waren ze de volgende dag vermoeider.Hoewel voor het onderzoek een iPad werd gebruikt, zeggen de onderzoekers dat de conclusies ook gelden voor lichtgevende e-readers en andere elektronische apparaten. Die zenden licht uit met vergelijkbare golflengtes.

App

De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.Op computers met Windows, Linux en Mac en op iOS-apparaten is de software F.lux beschikbaar om de effecten van blauw licht tegen te gaan. De app zorgt ervoor dat schermen ‘s avonds warmere kleuren afgeven, waardoor het makkelijker moet worden om in slaap te vallen na gebruik van elektronica.

 

Bron: nu.nl

Beeld: Thinkstock

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Fysiotherapie volgens de psychosomatiek.

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.