Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tandartspraktijk 8/2014

01-08-2014 | Gewone en ongewone patiënten

Lichen Planus

Verwarrend en verrassend

Auteur: prof. dr. Isaäc van der Waal

Gepubliceerd in: Tandartspraktijk | Uitgave 8/2014

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Samenvatting

Lichen planus komt niet zelden in het mondslijmvlies voor. De meeste tandartsen en mondhygiënisten zullen zich daarbij witte lijntjes beiderzijds op het wangslijmvlies voor de geest halen. Iedereen zal wel zeggen zo’n patiënt in de praktijk in zijn bestand te hebben, maar vermoedelijk wordt het klinische beeld toch niet altijd herkend en zal de prevalentie van ongeveer 1% door de meeste lezers als veel te hoog worden gesteld. In ieder geval de moeite waard deze afwijking nog eens nader te belichten.
Opmerkingen
Prof. dr. I. van der Waal is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van mond- en kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch.

Waarom wordt orale lichen planus niet altijd herkend?

Een deel van de verklaring van het mogelijk niet herkennen van orale lichen planus berust vermoedelijk op de onbekendheid van het feit dat lichen planus ook op andere plaatsen dan het wangslijmvlies kan voorkomen. Zo komt lichen plaats relatief vaak voor op de tong en vooral ook op de gingiva. Bovendien betreft het lang niet altijd de klassieke reticulaire verschijningsvorm, maar kan lichen planus zich ook als een ten dele rode, erosieve of erythemateuze vorm voordoen (afbeelding 1a-c). Er is doorgaans sprake van een beloop met remissies en exacerbaties. Daarbij kan het klinische aspect sterk wisselen (afbeelding 2). Sommige patiënten ervaren veel pijn en hebben bijvoorbeeld ook veel last van gemakkelijk bloedend tandvlees bij tandenpoetsen, terwijl anderen geheel klachtenvrij zijn.
Orale lichen planus kan gelijktijdig met lichen van de huid optreden, maar is meestal beperkt tot de mond. Bij vrouwen is bekend dat lichen van de mond gepaard kan gaan met vulvovaginale lichen.
Orale lichen planus komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en betreft meestal patiënten van middelbare leeftijd. Orale lichen planus onder de 40 jaar is relatief zeldzaam.
Lichen planus van de huid is meestal binnen 1-2 jaar genezen, maar orale lichen planus blijkt vaak levenslang, zij het met een beloop van remissies en exacerbaties, aanwezig te blijven.

Wat zijn de relevante aspecten in de dagelijkse praktijk?

Vragen

Vermoedelijk zal iedere tandarts en mondhygiënist bij het zien van met name afbeeldingen 1a en 1b direct denken aan lichen planus. Is in deze situatie verder diagnostiek vereist en, zo ja, betekent dat een verwijzing naar de kaakchirurg?
En zal de kaakchirurg dan altijd een biopsie doen? Eén biopt of meerdere uit verschillende lokalisaties? Wat is de relevantie van een biopt bij lichen planus? Als er klachten zijn, wat zijn dan de behandelingsmogelijkheden? Hoe staat het met de wereldwijd gevoerde discussie over het mogelijke premaligne karakter van orale lichen planus? Wat betekent dat voor het beleid? Moet de patiënten met orale lichen planus frequent worden gecontroleerd? Kunnen de controles door de tandarts of de mondhygiënist worden uitgevoerd of moeten deze aan de kaakchirurg worden overgelaten?

Antwoorden

Wanneer de diagnose op grond van de klinische presentatie voldoende duidelijk is, levert een biopsie voor histopathologisch onderzoek geen diagnostische meerwaarde op. Toch wordt door sommigen een dergelijk biopt aangeraden vanuit de overweging dat het verstandig is om bij een min of meer chronische aandoening ten minste eenmaal een biopt te doen. Een andere overweging is, geredeneerd vanuit ‘defensive medicine’, dat de dokter zich wil vrijwaren van aansprakelijkheidsclaims bij onverhoopte toekomstige maligne ontaarding.
Als er al in deze situatie tot een biopt wordt overgegaan, zal meestal worden volstaan met een enkel biopt, bijvoorbeeld uit de laesie op de tongrug (afbeelding 3). Het weefsel kan op de gebruikelijke wijze worden gefixeerd. Het nemen van een slijmvliesbiopt vraagt weinig vaardigheid en zou gemakkelijk in de tandartspraktijk kunnen worden uitgevoerd, ware het niet dat er dermate weinig harde indicaties zijn voor mondslijmvliesbiopten dat men er onvoldoende routine mee zal kunnen opbouwen. Dit betreft niet alleen het daadwerkelijk uitnemen van een klein weefselstukje, maar ook de fixatie van het weefsel, het transport naar de patholoog en het kunnen begrijpen van het verslag van het histopathologisch onderzoek. De diagnose lichen planus kan overigens lang niet altijd op grond van alleen het weefselonderzoek worden gesteld en vereist vaak een goede afstemming tussen clinicus en patholoog.
Bij klachten zijn er helaas nauwelijks mogelijkheden voor behandeling, anders dan het lokale symptomatische gebruik van een corticosteroïdbevattende mondzalf, bij voorbeeld in de vorm van triamcinolon acetonide 0,1% FNA. Een dergelijk middel kan min of meer straffeloos een- of tweemaal per dag op de pijnlijke laesies worden geappliceerd zonder dat men bevreesd behoeft te zijn voor ernstige bijwerkingen. Zodra de lichenoïde laesies weer in remissie zijn, kan de applicatie worden gestaakt. Sommige patiënten hebben baat bij een dergelijke mondzalf, terwijl anderen aangeven er niets aan te hebben. Wetenschappelijk is er overigens nauwelijks ondersteuning voor dit regime.
De discussie over het al of niet premaligne zijn van orale lichen planus wordt wereldwijd al decennialang gevoerd. Er tekent zich een soort van consensus af dat orale lichen planus premaligne is waarbij het jaarlijkse maligne-ontaardingspercentage 0,5% of minder bedraagt. Genoemd percentage is inderdaad vele malen hoger dan het percentage dat geldt voor mensen die geen lichen planus hebben. Maar wat moet een patiënt met dit percentage? En hoe verhoudt dit percentage zich tot percentages over de kans op overlijden door een hartaanval, een ongeluk, of een andere al of niet kwaadaardige aandoening? Daar komt nog bij dat er geen mogelijkheden zijn om eventuele maligne ontaarding van orale lichen planus te voorkomen en dat het maar zeer de vraag is of controles, bijvoorbeeld iedere zes maanden, effectief zijn. Toch wordt over het algemeen aanbevolen dergelijke controles jaarlijks uit te voeren. Van de tandartsen en de mondhygiënist mag worden verwacht dat zij zelf deze controles uitvoeren en daarvoor geen beroep op een kaakchirurg behoeven te doen.

De rol van de mondhygiënist en de tandarts

Tandartsen en mondhygiënisten spelen een belangrijke rol bij lichen planus. Enerzijds betreft het het kunnen stellen van de diagnose. Bij betrokkenheid van de gingiva moet alle aandacht uitgaan naar het optimaliseren van de mondhygiëne.
Tandartsen en mondhygiënisten moeten in staat zijn om patiënten met orale lichen planus adequaat voor te lichten over deze aandoening, mondeling, bij voorkeur ondersteund met schriftelijk voorlichtingsmateriaal. Daarnaast moet de tandarts in staat zijn om bij ernstige klachten lokale corticosteroïden voor te schrijven en de patiënt hierbij te begeleiden. In uitzonderlijke situaties kan een beroep op de kaakchirurg worden gedaan. Verder betreft het de jaarlijkse controle in verband met de discussie over het al of niet premaligne zijn.
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Metagegevens
Titel
Lichen Planus
Verwarrend en verrassend
Auteur
prof. dr. Isaäc van der Waal
Publicatiedatum
01-08-2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tandartspraktijk / Uitgave 8/2014
Print ISSN: 0167-1685
Elektronisch ISSN: 1875-6808
DOI
https://doi.org/10.1007/s12496-014-0093-x

Andere artikelen Uitgave 8/2014

Tandartspraktijk 8/2014 Naar de uitgave

Heynick’s hoek

Slachtoffers

Tandarts in de praktijk

Het ketenvoordeel