Skip to main content
main-content
Top

07-03-2011 | Nieuws

LHV wil BIG-registratie voor doktersassistenten

De Landelijke Huisartsen Vereniging wil dat het beroep van doktersassistente in de wet BIG wordt opgenomen.

Volgens de LHV is dit, gezien de gewenste en al in gang gezette taakdelegatie aan de assistente, essentieel. Minister Schippers is het hier niet mee eens, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

De LHV vindt dat het beroep van doktersassistent in de wet BIG moet worden opgenomen, omdat dit in één keer de kwaliteitseisen, de verplichting tot (na)scholing, de erkenning van het beroep, de tuchtrechtelijke aansprakelijkheid en duidelijkheid naar andere zorgverleners en patiënten regelt. Dit is volgens de organisatie essentieel, omdat doktersassistenten steeds meer zorggerelateerde en voorlichtingstaken krijgen en ook triageren.

Minister Schippers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat zij niet vindt dat het beroep moet worden opgenomen in de wet BIG, omdat 'het geen beroep betreft waarbij de uitbreiding van het takenpakket met een bevoegdheid tot het zelfstandige indiceren van voorbehouden handelingen aan de orde is'.

De LHV stelt ook dat het zich schaart achter de mening van de KNMG, dat er nog te weinig garanties zijn voor een goede wijze van taakherschikking, als de physician assistant en nurse practitioner bepaalde voorbehouden handelingen mogen uitvoeren.

Auteur(s): Anouk Middelkamp

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.