Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander hoofdstuk

Gepubliceerd in:
Omslag van het boek

2013 | OriginalPaper | Hoofdstuk

Levensmiddelenwetgeving

(augustus 2006)

Auteurs: Ir. A.M. van der Greft, Dr.Ir. J.M. de Stoppelaar

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

De belangrijkste regels om de kwaliteit en veiligheid van levensmiddelen te waarborgen zijn beschreven in de Warenwet. De Warenwet is een kaderwet. Op basis van de Warenwet kunnen voor speciale categorieën waren specifieke regels worden opgesteld die zijn te vinden in Warenwetbesluiten en verordeningen. Deze gevengrotendeels uitvoering aan Europese wetgeving.
Voetnoten
1
Nederland beschikt over een voedingspeilingssysteem waarmee gegevens over de voedselconsumptie bij de bevolking(sgroepen) kan worden bepaald. De laatste voedselconsumptiepeiling (vcp) is uitgevoerd bij jongvolwassenen in 2003 (www.rivm.nl). Momenteel wordt er een vcp uitgevoerd bij jonge kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. De resultaten hiervan worden in 2007 verwacht.
 
2
Substitutieproducten zijn verrijkte levensmiddelen die beogen een bestaande waar te vervangen en wat betreft uiterlijk, consistentie, smaak, kleur, geur en gebruiksdoel zoveel mogelijk overeenkomen met het te vervangen levensmiddel. Er zijn één of meer micro­voe­dingsstoffen aan toegevoegd tot ten hoogste de gehaltes waarin die stoffen van nature aanwezig zijn in het te vervangen levensmiddel. Een voorbeeld hiervan is margarine als substitutieproduct voor boter. Gerestaureerde levensmiddelen zijn verrijkte levensmiddelen die bereid zijn volgens de richtlijnen van goede productiepraktijken, waaraan één of meer microvoedingsstoffen zijn toegevoegd tot de gehaltes waarin zij voor de bereiding van nature aanwezig waren in het eetbare deel van de waar of in de eetbare delen van de grondstoffen voor de waar, maar die na of tijdens de bereiding daaruit zijn verdwenen. Een voorbeeld is het toevoegen van vitamine C aan industrieel bereide warme maaltijden.
 
Metagegevens
Titel
Levensmiddelenwetgeving
Auteurs
Ir. A.M. van der Greft
Dr.Ir. J.M. de Stoppelaar
Copyright
2013
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0510-0_42