Skip to main content
main-content
Top

10-12-2013 | Nieuws

Leven met reuma beter dan 20 jaar geleden

Mensen met reumatoide artritis hebben minder last van hun aandoening dan twintig jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het UMCU, waarin de gegevens van ruim 1100 mensen met RA werden bestudeerd. Het blijkt dat in 20 jaar tijd vooral het dagelijkse fysieke functioneren van mensen met RA is verbeterd.Ook kunnen zij beter met hun aandoening omgaan dan vroeger.

Cecile Overman is een van de onderzoekers. "Ons onderzoek laat zien dat op dit moment meer mensen met reumatoide artritis in staat zijn om een leven te leiden dat plezier en voldoening geeft dan 20 jaar geleden."

Winst

Uit de gegevens van ruim 1100 deelnemers blijkt dat het aantal patienten met depressieve stemming, gespannenheid en fysieke beperking flink afnam. 20 jaar geleden kwamen mentale klachten voor bij een kwart van de patienten; vandaag de dag nog bij een op de acht. De grootste winst was er voor fysieke beperking. Twintig jaar geleden was de helft van de patienten fysiek beperkt na de eerste vier jaar van behandeling, op dit moment geldt dat nog voor een kwart van de patienten.

Gunstiger

Overman zegt over de behandeling van RA: "Die is de afgelopen 20 jaar verbeterd door zo vroeg mogelijk te starten met intensieve behandeling en door het gebruik van nieuwe ontstekingsremmende medicijnen zoals de biologicals. Daarnaast wordt in de behandeling en voorlichting benadrukt dat patienten er goed aan doen in beweging te blijven en een actief en waardevol leven te blijven leiden ondanks de reuma."

Auteur(s): Margreeth Tepper Foto Getty Images

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.