Skip to main content
main-content
Top

Over dit boek

Mensen met een chronische piekerstoornis (gegeneraliseerde angststoornis) leven onder voortdurende hoogspanning. Het overmatige piekeren gaat samen met aanhoudende angst, (over)vermoeidheid of andere lichamelijke en psychische klachten. Meestal is er ook sprake van besluiteloosheid, uitstel- en vermijdingsgedrag.Leven met een piekerstoornis behandelt op heldere en toegankelijke wijze behandelingsmethoden en nieuwe veelbelovende zelfhulptechnieken voor deze angststoornis. Naast informatie over gezonde en ongezonde vormen van angst ligt de focus van dit boek vooral op het geleidelijk zelf leren doorbreken van de piekergewoonte. Getoond wordt welke vaardigheden kunnen bijdragen aan meer evenwicht, zelfacceptatie en mentale rust.Leven met een piekerstoornis verschijnt in de reeks Van A tot ggZ. De boeken uit deze reeks zijn zowel voor de professional als voor de cliënt uiterst bruikbaar om meer inzicht te krijgen in diverse stoornissen

Inhoudsopgave

Voorwerk

1. Wat is er met me aan de hand?

Abstract
Het leven kent vele risico’s en gevaren. Angst kan mensen helpen naar de juiste oplossingen te zoeken voor allerlei onveilige situaties. Het heeft ons door de eeuwen heen geholpen onze leefomgeving veiliger en meer voorspelbaar te maken. Angst kan dus een nuttige en beschermende emotie zijn.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen

2. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Abstract
Als je last hebt van chronisch piekeren zou je nieuwsgierig kunnen zijn naar de oorzaak van deze stoornis. Hoe kom je eraan? Waarom heb juist jij last van angst? Heeft het te maken met je opvoeding of ben je erfelijk belast? Voordat we deze vragen in dit hoofdstuk proberen te beantwoorden willen we je op het volgende wijzen.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen

3. Wat staat me te wachten?

Abstract
Iemand die zich niet laat behandelen voor een gegeneraliseerde angststoornis kan er langdurig last van houden. Het piekeren en een verhoogd angstgevoel blijven vaak chronische metgezellen. Het piekeren kan wisselen in intensiteit. Onder invloed van stress worden perioden waarin het redelijk goed gaat afgewisseld met perioden waarin de klachten plotseling terugkomen of verergeren. Onbehandeld bevat de gegeneraliseerde angststoornis onder andere de volgende kernelementen:
Fred Sterk, Sjoerd Swaen

4. Wat betekent een en ander voor mijn omgeving?

Abstract
Mensen met een gegeneraliseerde angststoornis piekeren niet alleen over zichzelf. Partners, kinderen, familieleden en vrienden vormen een dankbaar onderwerp waar ze zich eindeloos zorgen over kunnen maken. Jezélf tegen allerlei denkbeeldige gevaren beschermen is relatief eenvoudig. Door de dingen te vermijden waar je bang voor bent kun je een hoop ‘ellende’ voorkomen. Maar de mensen uit je directe omgeving, die zelf niet aan dezelfde angststoornis lijden, zijn niet zo gemakkelijk van al hun ‘gevaarlijke’ voornemens af te houden.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen

5. Welke behandelingen bestaan er?

Abstract
Er zijn verschillende behandelingen voor de gegeneraliseerde angststoornis. In dit hoofdstuk bespreken we drie vormen van therapie waarvan door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat ze redelijk effectief kunnen zijn: farmacotherapie (medicatie), cognitieve therapie (gedachtetherapie) en gedragstherapie. Deze therapievormen worden in de praktijk meestal gecombineerd.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen

6. Wat kan ik direct zelf doen?

Abstract
In dit hoofdstuk bespreken we nieuwe, veelbelovende (zelfhulp)technieken uit de cognitieve therapie en de gedragstherapie. De focus van dit hoofdstuk is het geleidelijk zelf leren doorbreken van de piekergewoonte. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je alle technieken tegelijkertijd gaat uitproberen. Begin rustig met de meest aansprekende techniek, registreer het effect op het piekeren en ga vervolgens door met een andere techniek. Herhaal niet-werkende technieken later nog een keer, wellicht dat ze bij een volgende poging alsnog het gewenste effect hebben.
Fred Sterk, Sjoerd Swaen

7. Adressen en literatuur

Abstract
Angst, Dwang en Fobiestichting
Fred Sterk, Sjoerd Swaen

Nawerk

Meer informatie