Skip to main content
main-content
Top

Inhoudsopgave

Voorwerk

1. Wat is er met me aan de hand?

Abstract
Maak kennis met Muriël Bloem. We volgen haar lotgevallen in de loop van dit boek. Muriël is een gewone jonge vrouw van 22 jaar. Alleen, ze lijdt aan een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis. Wat is er aan de hand bij een dergelijke persoonlijkheidsstoornis? Hoe komt het zover? Waar leidt het toe? Wat betekent het voor haar directe omgeving? Welke behandeling bestaat ertegen? Hoe pak je de draad weer op in je dagelijks leven? Muriël zal ons dat stapje voor stapje duidelijk maken.
Ed Berretty, Kees Korrelboom

2. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Abstract
Wie wil geen inzicht hebben in zichzelf? Vooral als je kanten van jezelf niet goed begrijpt. Om inzicht te krijgen, is het nodig dat je afstand van jezelf kan nemen, dat je als het ware door de ogen van een ander op een neutrale manier naar jezelf kijkt, alsof dit door de zoeker van een videocamera gebeurt. Dat is voor niemand gemakkelijk, zeker niet voor geremde of ontwijkende mensen, maar het is niet onmogelijk. Je kan bijvoorbeeld op een gegeven moment de stoute schoenen aantrekken en iemand uit de onmiddellijke omgeving in vertrouwen nemen. Op die manier pakt Muriël Bloem het aan.
Ed Berretty, Kees Korrelboom

3. Wat staat me te wachten?

Abstract
Wat staat Muriël Bloem te wachten? We hebben goed nieuws en slecht nieuws voor haar. Het goede nieuws is dat een eventuele ontwijkende persoonlijkheidsstoornis zich in de loop van haar jeugd en vroege volwassenheid stapje voor stapje ontwikkelt. Dit gaat zo geleidelijk dat ze er lange tijd zelf nauwelijks hinder van ondervindt. Natuurlijk dient zich ook voor Muriël regelmatig een probleem aan in haar contact met haar ouders, broers, werkgever of vriendin. Maar ze is dan geneigd een stapje opzij te zetten en zich te schikken, en als het ware met een boogje om de hete brij heen te draaien. Daar komt ze vaak goed mee weg: het voorkomt aanvaringen en ruzies, met alle toestanden van dien. Tegelijk biedt elke dag haar nieuwe kansen om een moeilijkheid niet uit de weg te gaan en wel krachtdadig aan te pakken. Ze kan steeds opnieuw besluiten zich niet neer te leggen bij haar ingebakken verlegenheid en daarmee haar gevoel van eigenwaarde een stuk opkrikken. Kansen en herkansingen zijn er in overvloed.
Ed Berretty, Kees Korrelboom

4. Wat betekent een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis voor mij en mijn omgeving?

Abstract
Iemand heeft lang niet altijd in de gaten dat er wat aan de hand is. Pas geleidelijk aan begint het te dagen. Dat is ook bij Muriël Bloem zo. Hoe komt zij er achter?
Ed Berretty, Kees Korrelboom

5. Welke behandelingen zijn er?

Abstract
Misschien heb je van een goede bekende wel eens iets gehoord over wat er achter de schermen gebeurt bij een psychotherapie. Waarschijnlijk heb je er nog maar een vaag idee van. Het is ook niet eenvoudig daarover meer te weten te komen, omdat wat er precies in de spreekkamer gebeurt zo privacygevoelig is. Muriël Bloem geeft je de kans om over haar schouder mee te kijken. Ze laat je in dit hoofdstuk alles meebeleven: haar kennismaking met cognitieve therapie, hoe ze voor het eerst echt verdrietig durft te zijn, hoe ze aan het oefenen slaat in een rollenspel, en hoe ze een keer behoorlijk terugvalt. Het wordt allemaal uitgebreid uit de doeken gedaan in dit hoofdstuk. Voor de duidelijkheid: waar de tekst inspringt staat bijna woordelijk wat er gebeurt tijdens de therapiecontacten van Muriël.
Ed Berretty, Kees Korrelboom

6. Hoe gaat het verder?

Abstract
Als belangrijkste kwetsbare punten bij mensen met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis hebben we genoemd:
Ed Berretty, Kees Korrelboom

7. Adressen en literatuur

Abstract
Stichting Angst, Dwang en Fobie (ADF)
Ed Berretty, Kees Korrelboom

Nawerk

Meer informatie