Skip to main content
Top

2005 | hbo | Boek

Leven met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Auteur: Ed Berretty

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Over dit boek

In dit zelfhulpboek beschrijft auteur Ed Berretty in romanvorm het verhaal van Anne Bloem (48). Naast mevrouw Bloem spelen daarin haar man, haar inwonende dochter van 22 en haar psychotherapeut een belangrijke rol. Aan het einde van elk hoofdstuk wordt de aangereikte kennis in overzichtelijke punten op een rij gezet, aangevuld met bruikbare tips.De lezer krijgt door dit verhaal inzicht in de symptomen van de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis en de mogelijkheden om daar iets aan te doen. Mevrouw Bloem kiest in overleg met haar therapeut voor een combinatie van cognitieve therapie en gedragstherapie. Cognitieve therapie maakt je bewust van negatieve basisgedachten, zodat je deze kunt veranderen in neutrale of positieve basisideeën.De levensechte beschrijving van de gesprekken van mevrouw Bloem met haar therapeut en de heldere opdrachten die zij mee naar huis krijgt, zullen voor sommige mensen al voldoende zijn om op eigen kracht van hun persoonlijke afhankelijkheidsstoornis af te komen. Voor anderen kan dit boek de drempel wegnemen om bij de professionele hulpverlening aan te kloppen

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is er met me aan de hand?
Abstract
Maak kennis met Anne Bloem en volg haar lotgevallen in dit boek. Anne Bloem is een gewone vrouw van middelbare leeftijd. Ze is gelukkig getrouwd en moeder van drie kinderen: Felix, Max en Muriël. De jongste van de drie, de tweeëntwintigjarig Muriël, woont nog thuis. Lezers van Leven met een ontwijkende persoonlijkheidsstoornis kennen haar als hoofdpersoon in dat boek. Mevrouw Bloem is niet in alle opzichten gewoon: ze lijdt aan een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.
Ed Berretty
2. Hoe heeft het zover kunnen komen?
Abstract
Ken jij jezelf goed? Zeg niet te gauw ‘ja’. Zelfkennis is een groot goed, maar allesbehalve gemakkelijk. Ook jij hebt vast eigenschappen waar je niet trots op bent. Kun je die goed onder ogen zien? Voor een goed inzicht is het nodig dat je afstand van jezelf neemt. Je moet als het ware door de ogen van een ander, neutraal naar jezelf kijken. Vergelijk het met inzoomen door de zoeker van een videocamera. Het is een hele kunst dat goed te doen.
Ed Berretty
3. Wat staat me te wachten? Het beloop van de kwaal in de nabije toekomst
Abstract
Wat staat mevrouw Bloem te wachten? Er is goed nieuws en er is slecht nieuws voor haar. Het goede nieuws is dat haar persoonlijkheidsstoornis maakt dat ze met haar gedrag waardering oproept in haar omgeving. Ze komt aardig over omdat ze rekening houdt met anderen en hulpvaardig is. Daar krijgt ze steun en begrip voor terug. Op die manier onderhoudt ze de contacten die voor iemand als zij nog belangrijker zijn dan voor een ander. Andere persoonlijkheidsstoornissen, met uitzondering van de dwangmatige, worden door anderen niet gewaardeerd. Dat is het goede nieuws.
Ed Berretty
4. Wat betekent een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis voor mij en mijn omgeving?
Abstract
Mevrouw Bloem krijgt in de gaten dat er iets met haar aan de hand is.
Ed Berretty
5. Welke behandeling bestaat er?
Abstract
Anne Bloem heeft de stoute schoenen aangetrokken: ze gaat in behandeling. Ze gaat dus niet zoals Muriël naar de plaatselijke GGZ-instelling. Ze voelt zich bezwaard dat ze in de papieren van haar dochter heeft gesnuffeld. Daarom kiest ze een therapeut met een eigen praktijk.
Ed Berretty
6. Hoe gaat het verder?
Abstract
In het vorige hoofdstuk viel te lezen hoe Anne Bloem anders over zichzelf is gaan denken en zich anders is gaan gedragen. Tegelijkertijd was te volgen hoe Tuinstra beroepsmatig tegen de veranderingen bij zijn patiënte aankeek. Anne Bloem moest bewijzen opschrijven die voor en tegen de gedachte pleiten dat ze een ‘hulpeloos persoon’ zou zijn. Ze moest zichzelf ertoe zetten zaken in haar eentje aan te pakken. Daardoor kon ze aan den lijve ervaren dat haar onzekerheid vanzelf afzakte, zonder zich aan het eerste het beste houvast vast te hoeven klampen. Ze heeft zo ervaren dat ze, voor het blok gezet, wel degelijk in haar eentje met stress kan omgaan. Daardoor is ze zichzelf als minder hulpeloos gaan ervaren.
Ed Berretty
7. Adressen en literatuur
Abstract
Angst, Dwang en Fobie-stichting (ADF-stichting)
Ed Berretty
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
Auteur
Ed Berretty
Copyright
2005
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-9687-0
Print ISBN
978-90-313-4581-6
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-9687-0