Skip to main content
Top

2010 | hbo | Boek

Leven met chronische hoofdpijn

Auteur: Alexandra de Bruijn-Kofman

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

Boekenserie : Leven met een dwangstoornis

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Een kwart van alle Nederlanders heeft minstens één dag per week last van hoofdpijn; ruim een half miljoen mensen lijdt zelfs dagelijks aan hoofdpijn. Chronische hoofdpijnen zowel spanningshoofdpijn als migraine verminderen de kwaliteit van leven aanzienlijk. De pijn heeft een grote impact op vrijwel alle aspecten van je dagelijkse leven en belemmert je in je werk en sociale activiteiten. Dit gaat vaak gepaard met emotionele problemen, waardoor ook de naaste omgeving onder de kwaal gebukt gaat. Kortom: lijden aan chronische hoofdpijn zet je leven op zijn kop. Leven met chronische hoofdpijn laat zien dat aan de basis van chronische hoofdpijn een lichamelijke overgevoeligheid ligt. Het lichaam kan door een scala aan factoren zodanig worden geprikkeld dat de hoofdpijn wordt uitgelokt of in stand wordt gehouden. Dit boek helpt je te ontdekken welke factoren bij jou een rol spelen en geeft je 'gereedschap' om er anders mee om te gaan. Hierdoor is het mogelijk de hoofdpijn aanzienlijk terug te brengen. Een bijgeleverde cd met ontspanningsoefeningen maakt het nog gemakkelijker om zelf aan de slag te gaan. Leven met chronische hoofdpijn verschijnt in de reeks Van A tot ggZ. Kijk voor meer informatie op www.a-ggz.nl.

Inhoudsopgave

Voorwerk
1. Wat is er met me aan de hand?
Abstract
Dit boek is bestemd voor mensen die al langere tijd last hebben van hoofdpijn en bij wie de diagnose spanningshoofdpijn, migraine of een combinatie van deze twee hoofdpijnsoorten is gesteld. Als je nog niet zo lang hoofdpijn hebt of als je nog nooit met je klacht naar de dokter bent geweest, is het natuurlijk verstandig dat eerst te doen.
Alexandra de Bruijn-Kofman
2. Oorzaken en verklarende modellen
Abstract
Er is niet een eenduidige oorzaak voor hoofdpijn aan te wijzen. Hoofdpijn ontstaat als resultaat van een bepaalde lichamelijke gevoeligheid in wisselwerking met een complex aan factoren.
Alexandra de Bruijn-Kofman
3. Wat staat me te wachten?
Abstract
Het komt voor dat hoofdpijn ‘vanzelf’ overgaat of dat je zomaar ineens lange perioden nauwelijks of geen last hebt. Jongens die in hunjeugd aan migraine lijden, kunnen hoofdpijnvrij worden na de puberteit. Een flink aantal vrouwen heeft geen last meer van hoofdpijn na de menopauze.
Alexandra de Bruijn-Kofman
4. Wat betekent de hoofdpijn voor mijn omgeving?
Abstract
De gevolgen van hoofdpijn voor de maatschappij en voor de directe omgeving van de hoofdpijnpatiënt zijn ingrijpend.
Alexandra de Bruijn-Kofman
5. Welke behandelingen bestaan er?
Abstract
Bij migraine kunnen de huisarts of de neuroloog medicijnen voorschrijven (zie het overzicht in hoofdstuk 3).
Alexandra de Bruijn-Kofman
6. Hoe kan ik de draad weer oppakken?
Abstract
Als je wilt leren leven met chronische hoofdpijn, is het niet verstandig om je oude leven weer op te pakken, als dat je alleen maar meer en vaker hoofdpijn heeft opgeleverd. Net doen alsof je niets mankeert, zou je het liefste willen, maar dat werkt niet. Het gaat veeleer om de vraag: hoe kan ik leren leven met de pijn, de beperkingen en de emotionele impact op mijn leven? Daarbij gaat het om erkennen van je klacht en herkennen welke factoren daarin een rol spelen en uiteindelijk om een blijvende gedragsverandering. Dat is geen gemakkelijke klus, maar het kan wel.
Alexandra de Bruijn-Kofman
7. Adressen en literatuur
Abstract
Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten
Alexandra de Bruijn-Kofman
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leven met chronische hoofdpijn
Auteur
Alexandra de Bruijn-Kofman
Copyright
2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-313-8283-5
Print ISBN
978-90-313-8282-8
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-8283-5