Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Praktijk | Uitgave 1/2015

Pallium 1/2015

Leven in trage tijd

Ondersteuning van de naasten tijdens het waken

Tijdschrift:
Pallium > Uitgave 1/2015
Auteur:
Marieke Meertens
Belangrijke opmerkingen
Wilt u reageren op dit artikel? Stuur uw reactie naar mieke.vandalen@bsl.nl.
Marieke Meertens is verpleegkundige, gespecialiseerd in palliatieve zorg en werkzaam in hospice De Markies in Bergen op Zoom. Zij volgde haar opleiding Banaba (bachelorna- bachelor, red.) verpleegkundige in de palliatieve zorg aan de Hogeschool in Brussel en schreef een eindscriptie getiteld ‘De rol van de verpleegkundige in het ondersteunen van de naasten in de periode rondom het overlijden van een patiënt. Het gebruik van een waakdoos ten gunste van deze ondersteuning.’ Voor meer informatie over het artikel of over het werken met de waakdoos kunt u mailen naar hospicedemarkies@tantelouise-vivensis.nl.

Samenvatting

Iedereen die wel eens gewaakt heeft aan het bed van een stervende, kent het gevoel wel: dit is een ervaring die je nooit meer vergeet. De emoties van alle betrokkenen zijn in deze periode intens en soms verwarrend. Waken is voor de naasten een tijd van vertraging en bezinning. Hoe kunnen zorgverleners hierbij het beste ondersteuning verlenen?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Pallium

Pallium volgt de medische en verpleegkundige ontwikkelingen op het gebied van palliatieve zorg. Daarbij is de praktijk de belangrijkste leidraad. Hoewel de ontwikkelingen in Nederland en Vlaanderen vooral betrekking hebben op de zorg voor stervenden, streeft de redactie ernaar een breder spectrum van palliatieve zorgverlening te beschrijven.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Pallium 1/2015 Naar de uitgave