Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2018 | OriginalPaper | Uitgave 5/2018

WAT MOET EEN TANDARTS ERMEE?
Tandartspraktijk 5/2018

Leukoplakie

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 5/2018
Auteur:
Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. Isaäc van der Waal is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden geweest aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van mond- en kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch. Voor al uw vragen over uw patiënten kunt u uitsluitend zélf (dus niet uw patiënten) rechtstreeks contact opnemen met de auteur via het mailadres: i.vanderwaal@hotmail.com

Samenvatting

Orale leukoplakie is een premaligne, overwegend witte laesie van het mondslijmvlies, die bij ongeveer 0,1% van de bevolking voorkomt. Meestal betreft het patiënten boven het 30e levensjaar; de laesie komt ongeveer even vaak bij mannen als bij vrouwen voor. In het merendeel van de gevallen betreft het rokers. Leukoplakie kan overal in het mond- en tongslijmvlies en ook op de gingiva voorkomen en gaat soms gepaard met klachten van een ruw en soms geirriteerd gevoel. De kans op het ontstaan van mondkanker vanuit leukoplakie bedraagt 2%-3% per jaar. Er zijn geen betrouwbare factoren voorhanden die bij een individuele patiënt toekomstige kwaadaardigheid kunnen voorspellen. Wel is de kans daarop vooral vergroot bij lokalisatie op de tongranden of de mondbodem. Dat geldt ook voor de grootte van de leukoplakie: hoe groter des te meer kans op kwaadaardige verandering. Wat moet een tandarts ermee?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Tandartspraktijk 5/2018 Naar de uitgave