Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2013 | Artikelen | Uitgave 10/2013

Bijblijven 10/2013

Letsels op de onderbenen: vasculitis, flebitis en erysipelas

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2013
Auteur:
Dr. Evert Vermander

Samenvatting

In dit artikel worden vasculitis, flebitis, dermatosclerose/hypodermitis en erysipelas besproken.
De classificatie en de symptomen van vasculitis worden bepaald door de grootte van de aangetaste bloedvaten. Mogelijke oorzaken van vasculitis zijn infectie, medicijnen, auto-immuunziekten en maligniteit. Naast een uitgebreide systeemanamnese is het aan te raden een uitgebreid bloedonderzoek, een urineonderzoek en een huidbiopsie te doen bij een klinisch vermoeden van vasculitis.
Vervolgens wordt flebitis behandeld. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen een oppervlakkige tromboflebitis en een diepveneuze trombose. Een snelle diagnostiek van een diepveneuze trombose kan levensreddend zijn!
Acute dermatosclerose, vaak aangezien voor erysipelas, is een niet-infectieuze, inflammatoire aandoening ten gevolge van (veneus) oedeem. Bij chronische dermatosclerose ontstaat er fibrose met de vorming van een typisch ‘flessenhalsbeen’.
Ten slotte worden de kliniek en behandeling van erysipelas, cellulitis en de gevreesde aandoening fasciitis necroticans besproken. Ook bij fasciitis necroticans geldt het principe dat een vroege diagnose en behandeling met antibiotica cruciaal zijn voor de overlevingskansen van de patiënt.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2013

Bijblijven 10/2013 Naar de uitgave