Skip to main content
Top

2017 | OriginalPaper | Hoofdstuk

15. Les 5 – Toelaten

Auteur : P. van Burken

Gepubliceerd in: Mindfulness en fysiotherapie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit praktijk hoofdstuk staat het thema ‘accepteren van een moeilijkheid’ centraal. De patiënt verkent een andere manier van omgaan met lastige ervaringen, waaronder pijn, bewegingsongemak of bewegingsonvermogen. In plaats van te vechten tegen kan de patiënt leren te accepteren. Niet passief, maar als een actief ‘ja zeggen’. De metafoor van ‘de herbergier die elke gast welkom heet’ licht dit toe. Met de probleemmeditatie gaat de patiënt zelf actief aan de slag met een moeilijke ervaring. Dit keer niet vanuit de piekerende doe-modus, maar van uit een lijfelijke zijn-modus. Een zekere mate van nieuwsgierigheid is hier erg behulpzaam. De onderdelen mindful bewegen hebben als thema’s: druk maken met verschillende lichaamsdelen in de vloer en uitbalanceren van krachtenkoppels rond het bekken.
Literatuur
1.
go back to reference Segal ZV, Williams, J.M.G., Teasdale, J.D. Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds; 2013. Segal ZV, Williams, J.M.G., Teasdale, J.D. Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds; 2013.
2.
go back to reference Shubin N. Your inner fish. New York: Vintage Books; 2009. Shubin N. Your inner fish. New York: Vintage Books; 2009.
Metagegevens
Titel
Les 5 – Toelaten
Auteur
P. van Burken
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0699-2_15