Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2019 | EBP | Uitgave 12/2019

Nursing 12/2019

Leidt overdragen volgens SBAR tot effectievere communicatie?

Tijdschrift:
Nursing > Uitgave 12/2019
Auteurs:
Lars Schelvis, Gert-Jan van Rhee, Christine Dolman
Belangrijke opmerkingen
In het Amsterdam UMC bekijken verpleegkundigen hoe je met evidence-based practice (EBP) en klinisch redeneren bedside problemen op kunt lossen.
*Lars Schelvis, cardiac care verpleegkundige, Gert-Jan van Rhee, senior cardiac care verpleegkundige en praktijkopleider, beiden werkzaam op de CCU/EHH. Christine Dolman, klinisch epidemioloog en senior verpleegkundige, werkzaam op de cardiothoracale chirurgie. Allen werkzaam bij Amsterdam UMC, locatie AMC. Contact: L.Schelvis@amsterdamumc.nl. Dit artikel is een ingekorte versie van het origineel.

Samenvatting

Casus
Op de CCU en Eerste Hart Hulp (EHH) wordt niet volgens een eenduidige, consequente methode overgedragen tussen verpleegkundigen en tussen artsen en verpleegkundigen. In het protocol Overdracht van zorg van het ziekenhuis staat echter dat de mondelinge overdracht standaard middels SBAR (Situation, Background, Assessment, Recommendation) gedaan moet worden. De SBAR-methode zou bevorderlijk zijn voor de kwaliteit van zorg, patiëntveiligheid en effectiviteit van communiceren. Verpleegkundigen vragen zich af of het gebruik van de SBAR leidt tot een effectievere communicatie bij de patiëntenoverdracht.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TVZ en TVV online Buurtzorg

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 12/2019

Nursing 12/2019 Naar de uitgave

Redactioneel Alexia

Andere wegen

Colofon

Uitgelicht