Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2018 | Uitgave 5/2018

Denkbeeld 5/2018

Leidraad voor goede zorg

Een gesprek over het Vlaamse referentiekader en de Nederlandse zorgstandaard

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 5/2018
Auteur:
Patrick Verhaest
Belangrijke opmerkingen
Patrick Verhaest is redacteur van Denkbeeld, projectmedewerker bij het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en coördinator van de opleiding tot begeleider-animator aan de VSPW te Mol.
Meer lezen?
Helinde Dely, Jurn Verschraegen en Jan Steyaert (2018). Ik, jij, samen mens. Een referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie. Antwerpen: EPO. Zie ook: www.​dementie.​be/​referentiekader.
Julie Meerveld en Margje Mahler (2013). Steun en zorg. Zorgstandaard dementie. Alzheimer Nederland en Vilans. Een kortere en meer toegankelijke publieksversie is te downloaden op www.​alzheimer-nederland.​nl en www.​vilans.​nl.

Samenvatting

Onlangs verscheen in Vlaanderen het ‘Referentiekader voor kwaliteit van leven, wonen en zorg voor personen met dementie’. Nederland heeft sinds 2013 zijn ‘Zorgstandaard Dementie’, een document met vergelijkbare doelstellingen. De termen zorgstandaard en referentiekader verraden een grote ambitie, ze stellen de norm: dit is goede zorg en begeleiding. Punt. Dat maakt nieuwsgierig. Redacteur Patrick Verhaest sprak met Herlinde Dely en Jurn Verschraegen , respectievelijk projectmedewerker en directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en met Julie Meerveld , manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp bij Alzheimer Nederland.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2018

Denkbeeld 5/2018 Naar de uitgave

Redactioneel

Beter luisteren