Skip to main content
Top

2017 | Boek

Leerboek intensive-careverpleegkunde neonatologie

Redacteuren: G.T.W.J. van den Brink, I.J. Hankes Drielsma, S.G.M. van Driessen, E. te Pas

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

insite
ZOEKEN

Over dit boek

Het Leerboek intensive-care-verpleegkunde neonatologie beschrijft de multidisciplinaire behandeling en verpleegkundige zorg van te vroeg of ziek geboren kinderen. Deze kinderen worden behandeld in speciale neonatale centra (intensive care) of op neonatologie-afdelingen (postIC-zorg en/of high care), maar ook op kinderafdelingen (eerste acute opvang en high care).
Dit boek is het standaardwerk voor verpleegkundigen die een vervolgopleiding (intensive care) neonatologie volgen, of die anderszins geschoold worden op het gebied van neonatologie. Ook is het een onmisbaar naslagwerk voor andere professionals binnen de gezondheidszorg die zich bezighouden met de zorg voor pasgeborenen en hun familie.
Met deze tweede, volledig herziene druk is de inhoud weer geheel up-to-date.
Belangrijke kenmerken van dit boek* indeling aan de hand van de orgaansystemen* focus op de pathofysiologie van de perinatale periode * uitgaand van de medische behandeling, het daaruit voorvloeiende methodisch verpleegkundig handelen en de psychosociale ondersteuning van pasgeborenen en hun familie
De redactieleden zijn in verschillende hoedanigheden verbonden aan Nederlandse opleidingen specialistische verpleegkunde die zich richten op intensive-care-verpleegkunde neonatologie. De auteurs zijn allen betrokken bij de zorg voor pasgeborenen en hebben een verpleegkundige, medische of paramedische achtergrond.
Behandelde onderwerpen:* ontwikkeling van de foetus en pasgeborene en problematiek in de perinatale fase* organisatie van het vakgebied neonatologie* algemene zorgverlening en ondersteuning van de pasgeborene en zijn familie* respiratie* circulatie* zenuwstelsel* milieu interne* endocrien systeem* gastro-intestinaal systeem* lichaamstemperatuur* pijn en pijnbestrijding* farmacologie* veiligheid* reanimatie* ECMO * follow-up

Inhoudsopgave

Voorwerk
1 Inleiding neonatale zorg
Samenvatting
De behandeling van de zieke pasgeborene is het terrein van de kinderarts, en daar waar het pasgeborenen met intensive-care-behoefte betreft, het terrein van de kin derarts-neonatoloog. Van de bijna 1200 actief werkende kinderartsen in Nederland zijn er ongeveer 150 door de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde geregistreerd als kinderarts-neonatoloog.
W.P.F. Fetter
2 Generieke neonatale zorg
Samenvatting
In dit hoofdstuk besteden we aandacht aan algemene begripsvorming. Het is de basis voor het kunnen bestuderen van de specifieke hoofdstukken die erop volgen.
A. van Heijst
3a Het respiratoire systeem
Samenvatting
De mens is een organisme dat afhankelijk is van zuurstof. Met andere woorden: de mens heeft een aerobe stofwisseling. Zonder zuurstof kan er niet voldoende energie geproduceerd worden om te kunnen overleven. Bij de energieproductie komt echter ook kooldioxide vrij, dat schadelijk is voor het organisme. Met een te hoge kooldioxideconcentratie kan het organisme ook niet overleven.
M. van der Hoeven, A. Mulder
3b Respiratie
Samenvatting
Pasgeborenen die op een NICU opgenomen worden, lijden veelal aan een respiratoire insufficiëntie. De zorg rond de respiratoire problemen, waarbij observatie, interpretatie, ondersteuning en eventueel overname van de respiratie een belangrijke plaats innemen, vraagt een grote deskundigheid van de verpleegkundige.
P.W Mansvelt-van der Werf
4a Circulatie
Samenvatting
Het doel van dit hoofdstuk is het verschaffen van kennis over de normale circulatie bij de preterme en voldragen pasgeborene en het geven van inzicht in de stoornissen die zich hierin kunnen voordoen. Een goede kennis van de fysiologie van de circulatie is nodig om de pathofysiologie optimaal te kunnen begrijpen.
B.A Semmekrot
4b Circulatie
Samenvatting
Circulatoire aandoeningen komen bij pasgeborenen frequent voor. Storingen in de circulatie zijn vaak niet alleen het gevolg van aangeboren afwijkingen van het hart en de grote bloedvaten, maar ook van verworven problemen, zoals een verstoorde aanpassing aan het extra-uteriene leven, perinatale traumata, bacteriëmie, hypoxie en problemen als complicatie van een behandeling.
W. Verlaan-Jansen, E.E.M. Lamoen-Boschman
5a Zenuwstelsel
Samenvatting
10 tot 20% van de pasgeboren kinderen die na de geboorte intensieve zorg behoeven, vertoont later een min of meer ernstige handicap. Veel van deze handicaps zijn het gevolg van ziekten en neurologische problemen die vóór, tijdens en kort na de geboorte optreden.
W. Baerts
5b Zenuwstelsel
Samenvatting
Een pasgeborene met een aandoening aan het zenuwstelsel die is opgenomen op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) heeft behoefte aan specifieke verpleegkundige zorg naast de algemene neonatale verpleegkundige zorg.
A.J. Brouwer
6a Milieu interne
Samenvatting
Voor het goed functioneren van alle lichaamsfuncties is een juiste verhouding van vocht, zout en mineralen in de lichaamsvloeistoffen nodig. Daarnaast dient er een optimaal evenwicht te zijn tussen zure en basische producten van de stofwisseling.
M. Offringa
6b Milieu interne
Samenvatting
Bij preterme en aterme pasgeborenen bestaat er een fragiel evenwicht in de elektrolytenhuishouding. Naast het handhaven en controleren van de elektrolytenbalans is het belangrijk om regelmatig de pH en de bloedgassen te bepalen om respiratoire en metabole problemen te onderkennen en de zuur-base-balans te controleren.
C. van Ganzewinkel
7a Renaal systeem
Samenvatting
De nierfunctie maakt bij de pasgeborene een snelle rijping door. Bij de geboorte is deze functie nog niet volledig uitgerijpt. Dit geldt voor preterme pasgeborenen in nog sterkere mate dan voor aterme pasgeborenen. Een en ander heeft duidelijke consequenties voor het beleid rond toediening van vocht en medicijnen.
J.A.E. van Wijk
7b Renaal systeem
Samenvatting
Bij nierinsufficiëntie zijn de nieren niet of onvolledig in staat om het vocht-, elektrolyten- en het zuur-base-evenwicht in stand te houden. Evenmin kunnen ze afvalstoffen verwijderen uit het bloed. Dit kan acuut ontstaan (bijvoorbeeld door shock) of chronisch zijn (niet herstelde acute nierinsufficiëntie en andere nieraandoeningen).
A. de Lange
8a Endocrien systeem
Samenvatting
In dit hoofdstuk beschrijven we de ziektebeelden die bij pasgeborenen kunnen voorkomen als gevolg van het disfunctioneren van de endocriene, hormoon-producerende klieren en die kunnen leiden tot direct levensbedreigende situaties of die zonder adequate behandeling ontwikkelingsstoornissen kunnen geven.
J.H. Kok
8b Endocrien systeem
Samenvatting
De coördinatie van de talloze fysiologische processen in het menselijk lichaam wordt door een tweetal systemen geregeld: het zenuwstelsel en het endocriene systeem.
Y.S. Vergeer, S. van Berkel-van Driessen
9a Gastro-intestinaal systeem
Samenvatting
Het gastro-intestinale systeem bestaat uit de volgende organen: de mond en keel met het zuig- en slikmechanisme, oesofagus, maag, duodenum, dunne en dikke darm, rectum en anus, lever, galblaas, galwegen en pancreas.
H.N. Lafeber
9b Gastro-intestinaal systeem
Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt naar aanleiding van de beschreven medische aspecten in de hoofdstukken 6a en 9a ingegaan op de verpleegkundige observaties en interventies met betrekking tot het gastro-intestinale stelsel.
M. van de Poll, J.D. Lavooi, J.M. Wielenga
10a Lichaamstemperatuur
Samenvatting
Het is al lang bekend dat er een directe relatie is tussen de lichaamstemperatuur en de mortaliteit van preterme pasgeborenen.
R.H.T. van Beek
10b Lichaamstemperatuur
Samenvatting
De temperatuurregulatie bij preterme pasgeborenen wijkt op een aantal essentiële punten af van de temperatuurregulatie bij andere kinderen en bij volwassenen, zoals in hoofdstuk 10a beschreven is (paragraaf 10a.1 onder Regeling van de lichaamstemperatuur).
A.T.A.M Claassen
11a Pijn en pijnbestrijding
Samenvatting
In dit hoofdstuk bieden we inzicht in de historie van pijn, de functie van pijn, de anatomie en fysiologie van pijn en in hoe pijn tot stand komt (par. 11a.1), en we bespreken hoe pijn behandeld kan worden (par. 11a.2).
R.A. van Lingen
11b Pijn en pijnbestrijding
Samenvatting
Een neonatale intensive-care-behandeling en -omgeving hebben grote invloed op de pasgeborene en zijn ontwikkeling. De intensieve behandeling en de daaruit voortkomende zorgactiviteiten veroorzaken, naast verstorende omstandigheden vanuit de omgeving zoals licht en geluid, veel pijn, stress en discomfort. Het resultaat is dat er lange perioden ontstaan zonder rust en ongestoorde slaap voor de (preterme) pasgeborene.
J.M Wielenga
12 Capita selecta
Samenvatting
Pasgeborenen zijn zeer onrijpe individuen en hun lichamen en orgaanfuncties zijn voortdurend in ontwikkeling. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de werking van geneesmiddelen bij pasgeborenen anders is dan bij oudere kinderen en volwassenen.
G.T.W.J. van den Brink, I.J. Hankes Drielsma, S.G.M. van Driessen, E. te Pas
Nawerk
Meer informatie
Titel
Leerboek intensive-careverpleegkunde neonatologie
Redacteuren
G.T.W.J. van den Brink
I.J. Hankes Drielsma
S.G.M. van Driessen
E. te Pas
Copyright
2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Elektronisch ISBN
978-90-368-1798-1
Print ISBN
978-90-368-1797-4
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1798-1