Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2008 | Artikelen | Uitgave 6/2008

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2008

Leegte en autisme

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2008
Auteurs:
Bram Sizoo, Ewoud de Jong, Gerrit Glas
Belangrijke opmerkingen
bram sizoo is als psychiater verbonden aan Dimence, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, vestiging Deventer.
ewoud de jong is als psychiater verbonden aan Dimence, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, vestiging Zwolle, en aan Eleos, vestiging Zwolle.
gerrit glas is als psychiater en hoofdopleider verbonden aan Dimence, instelling voor geestelijke gezondheidszorg, vestiging Zwolle, en als hoogleraar wijsgerige aspecten van de psychiatrie aan het lumc te Leiden.

Samenvatting

In de psychiatrische praktijk wordt het begrip leegte meestal in verband gebracht met borderline-persoonlijkheidsproblematiek of met depressie. In dit artikel betrekken de auteurs het begrip leegte echter op de structuur van de autistische ervaring. Vanuit een fenomenologie van de autistische tijdsbeleving wordt het begrip leegte in verband gebracht met het onvermogen om zich op een betekenisvolle wijze af te stemmen op de wereld. Deze stelling wordt geïllustreerd aan de hand van een vignet.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2008

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2008 Naar de uitgave

Inleiding

Inleiding

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Gelezen

Gelezen