Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-12-2008 | Artikelen | Uitgave 6/2008

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2008

Leegte als betekenis en als concept

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 6/2008
Auteur:
Gerrit Glas
Belangrijke opmerkingen
gerrit glas is onder meer opleider psychiatrie in Dimence, instelling voor geestelijke gezondheidszorg in de regio Overijssel, en hoogleraar wijsgerige aspecten van de psychiatrie bij het lumc en de faculteit wijsbegeerte in Leiden. Correspondentie: G. Glas, Dimence, Instelling voor Geestelijke Gezondheidszorg, Postbus 110, 8000 AC Zwolle.
Dit artikel is een bewerking van een voordracht gehouden op de Studiedag Curriculum Persoonlijkheidsstoornissen, georganiseerd door Benecke, Amsterdam, 14 november 2006 en 3 november 2008.

Samenvatting

In dit artikel sta ik eerst stil bij enkele betekenissen van de term leegte: leegte als subjectieve ervaring, leegte als (diagnostische) constatering, leegte in een existentiële zin en leegte in een spirituele zin. Vervolgens ga ik in op enkele verklaringsmodellen voor het verschijnsel leegte. Deze beschouwing mondt uit in een kort overzicht van de wijsgerige bemoeienis met de leegte. Het artikel besluit met een aanzet tot een conceptueel raamwerk van het verschijnsel leegte zoals we dat in de psychiatrische en psychotherapeutische praktijk tegenkomen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2008

Tijdschrift voor Psychotherapie 6/2008 Naar de uitgave

Gelezen

Gelezen

Bijeenkomsten

Bijeenkomsten

Inleiding

Inleiding