Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2012 | Uitgave 6/2012

Neuropraxis 6/2012

Leeftijd: een belangrijke factor voor cognitieve profielen van de ziekte van Alzheimer

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2012
Auteurs:
Mw. drs. L.L. Smits, mw. dr. Y.A.L. Pijnenburg, mw. drs. E.L.G.E. Koedam, mw. drs. A.E. van der Vlies, mw. drs. I.E.W. Reuling, mw. drs. Teddy Koene, mw. dr. ir. C.E. Teunissen, prof. dr. Philip Scheltens, mw. dr. W.M. van der Flier
Belangrijke opmerkingen
neuropsychologe, promovenda
neurologe, aios neurologie, neuropsychologe, PhD, klinisch neuropsychologe
hoofd Neurologisch Laboratorium en Biobank Klinische Chemie VUmc;
neuroloog en directeur Alzheimercentrum VUmc;
neuropsychologe, hoofd onderzoek
Noot
Het Alzheimer centrum van het VUmc wordt ondersteund door Alzheimer Nederland en Stichting VUmc Fonds. De klinische database is ontwikkeld met ondersteuning van Stichting Dioraphte. Dit artikel is een bewerking van het artikel ‘Early onset Alzheimer’s disease is associated with a distinct neuropsychological profile’ dat in 2012 in het Journal of Alzheimer’s disease is gepubliceerd.
De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Het voorkomen van de ziekte heeft een duidelijke leeftijdgerelateerde prevalentie. Hoe ouder een persoon des te groter de kans dat hij de ziekte ontwikkelt. Verslechtering van het geheugen treedt doorgaans als eerste op, gevolgd door de achteruitgang in andere cognitieve domeinen zoals taal, executieve functies en visuospatieel functioneren (McKhann et al., 1984). De ziekte van Alzheimer kan echter ook bij jongere personen voorkomen. De arbitraire leeftijdsgrens van 65 jaar wordt vaak gehanteerd om ‘jonge’ patiënten te definiëren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2012

Neuropraxis 6/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

Zelf

SIGNALEMENT

Signalement

EditorialNotes

Woorden vooraf