Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-02-2020 | Onderderzoek | Uitgave 1/2020

Podosophia 1/2020

Lasertherapie bij diabetespatiënten met onychomycose

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 1/2020
Auteur:
Leonie Rosien

Samenvatting

Onychomycose is een hardnekkig probleem bij patiënten met diabetes mellitus. Dit geblindeerde, placebogecontroleerde onderzoek is opgezet om te beoordelen of lasertherapie werkzaam en veilig is bij patiënten met diabetes mellitus (DM) en onychomycose, met een verhoogd risico op ulcera. Voorafgaand werden de nagels microbiologisch beoordeeld op de aanwezigheid van schimmels en werden er foto’s gemaakt en na een jaar opnieuw. Helaas werd geen enkel significant verschil gevonden tussen de behandelde en de placebogroep. We moeten dan ook concluderen dat in het geteste protocol de behandeling van onychomycose met 4 sessies Nd-Yag 1064 nM laser in deze patiëntenpopulatie niet werkzaam is. Er werden tijdens de studie geen veiligheidsissues gemeld.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2020

Podosophia 1/2020 Naar de uitgave

Persoonlijke ontwikkeling

IPO biedt mogelijkheden

Biomechanica en Bewegingsanalyse

Van zit naar stand