Skip to main content
Top

2009 | OriginalPaper | Hoofdstuk

15 Larynx

Auteurs : Prof. dr. P.H. Dejonckere, dr. L.J. Hoeve

Gepubliceerd in: Keel-neus-ooraandoeningen

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De luchtweg bestaat uit de neus, farynx, eventueel de mondholte, de larynx, trachea en bronchién. In dit hoofdstuk beperken we ons tot de larynx en enkele aspecten van de luchtweg distaal daarvan. De larynx reguleert het transport van in- en uitgeademde lucht, maakt stemgebruik mogelijk, en zorgt voor scheiding van lucht- en voedselweg, zodat aspiratie van voedsel en speeksel wordt voorkomen. Deze functies zijn mogelijk doordat de larynx in feite een buis is waarvan de doorsnede heel precies en naar behoefte kan worden ingesteld: maximaal open bij de inademing, beperkt open bij spreken en uitademen, en volledig gesloten bij slikken en persen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een kraakbenig skelet dat een stevige wand garandeert en een stelsel van spiertjes die de larynxingang en glottis openen en sluiten. (zie figuur 15.1)
Literatuur
go back to reference Huizing EH, Snow GB, de Vries N, Graamans K, Van de Heyning P. Keel-neus-oorheelkunde en hoofd-halschirurgie. Houten: Bohn, Stafleu van Loghum, 2007. Huizing EH, Snow GB, de Vries N, Graamans K, Van de Heyning P. Keel-neus-oorheelkunde en hoofd-halschirurgie. Houten: Bohn, Stafleu van Loghum, 2007.
go back to reference Graamans K, Van de Heyning P, de Vries N. Keel-neus-oorheelkunde en hoofd-halschirurgie. Casuïstiek uit de dagelijkse praktijk. Houten: Bohn, Stafleu van Loghum, 2008. Graamans K, Van de Heyning P, de Vries N. Keel-neus-oorheelkunde en hoofd-halschirurgie. Casuïstiek uit de dagelijkse praktijk. Houten: Bohn, Stafleu van Loghum, 2008.
go back to reference Peters H, Dejonckere PH, Bastiaanse R, Meulen S van der, Jansonius K, Mondelaers B. Handboek Stem-, Spraak- en Taalpathologie. Houten: Bohn, Stafleu van Loghum, 2006. Peters H, Dejonckere PH, Bastiaanse R, Meulen S van der, Jansonius K, Mondelaers B. Handboek Stem-, Spraak- en Taalpathologie. Houten: Bohn, Stafleu van Loghum, 2006.
Metagegevens
Titel
15 Larynx
Auteurs
Prof. dr. P.H. Dejonckere
dr. L.J. Hoeve
Copyright
2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-313-6600-2_15