Samenvatting
In dit hoofdstuk wordt in het algemeen beschreven wat de benamingen zijn van toepassingen van een laparotomie en welke patiënten daarvoor in aanmerking komen. Er wordt dieper ingegaan op de mogelijke buikincisies met een onderverdeling in verticale en dwarse incisies, door de plaats en anatomische lagen te beschrijven. De algemene benodigde kennis over het instrumentarium wordt toegelicht: het doel van de verschillende instrumentenlengtes, de functie en het gebruik van wondhaken, de voordelen van een buikspreider en het specifieke ontwerp van verende darmklemmen. De beschreven instrumenteel-technische principes dienen als voorbereidende informatie voor de uitvoering in de praktijk, zoals het voorbereiden van instrumenten en uitvoeren van manoeuvres. Wat betreft de knooptechnieken wordt inzicht gegeven in het aantal te leggen knopen per draad en het verschil in platte knopen, slipknopen en ‘oudewijvenknopen’. Tot slot bevatten de onderwerpen omentumplastiek, buiktrauma, spoelen van de buik en buikdrains informatie die aanvullend is op de algemeen benodigde kennis van de operatieassistent.