Skip to main content
Top

2023 | OriginalPaper | Hoofdstuk

4. Laparotomie

Auteurs : Daniëlle Blom, Margreet Pasman-Zeeman, Gerdine Strijkert-Visch

Gepubliceerd in: Algemene chirurgie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

In dit hoofdstuk wordt in het algemeen beschreven wat de benamingen zijn van toepassingen van een laparotomie en welke patiënten daarvoor in aanmerking komen. Er wordt dieper ingegaan op de mogelijke buikincisies met een onderverdeling in verticale en dwarse incisies, door de plaats en anatomische lagen te beschrijven. De algemene benodigde kennis over het instrumentarium wordt toegelicht: het doel van de verschillende instrumentenlengtes, de functie en het gebruik van wondhaken, de voordelen van een buikspreider en het specifieke ontwerp van verende darmklemmen. De beschreven instrumenteel-technische principes dienen als voorbereidende informatie voor de uitvoering in de praktijk, zoals het voorbereiden van instrumenten en uitvoeren van manoeuvres. Wat betreft de knooptechnieken wordt inzicht gegeven in het aantal te leggen knopen per draad en het verschil in platte knopen, slipknopen en ‘oudewijvenknopen’. Tot slot bevatten de onderwerpen omentumplastiek, buiktrauma, spoelen van de buik en buikdrains informatie die aanvullend is op de algemeen benodigde kennis van de operatieassistent.
Metagegevens
Titel
Laparotomie
Auteurs
Daniëlle Blom
Margreet Pasman-Zeeman
Gerdine Strijkert-Visch
Copyright
2023
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2763-8_4