Skip to main content
main-content
Top

16-04-2013 | Nieuws

Langste griepepidemie in twintig jaar

De griepepidemie duurt nu al 16 weken en is daarmee de langste van de afgelopen twintig jaar. Dat meldt het NIVEL. Wel neemt het aantal mensen met griepachtige klachten langzaam af en slaat het weer om. Waarschijnlijk jaagt de lente de griep binnenkort het land uit.

De afgelopen winter kon de griep zich optimaal en langdurig verspreiden. Griepvirus wordt vooral overgedragen in de lucht – het meest op korte afstand via grote druppels – en minder vaak via contact met de handen. De overleving van het virus in luchtdeeltjes hangt nauw samen met de luchtvochtigheid. In droge lucht kan het virus goed gedijen, in vochtige lucht sterft het snel. De koude en droge lucht van de afgelopen maanden bood het virus dus ideale omstandigheden. De afgelopen maand maart was de koudste in vijfentwintig jaar en sinds bijna zestig jaar was de lucht in maart niet meer zo droog.

 

B-griep

Bovendien lijkt het B-virus gedurende de epidemie zo van gedaante te zijn veranderd dat meer mensen er ziek van zijn geworden. Waardoor de laatste weken niet alleen in Nederland maar ook in andere Europese landen in verhouding meer B-virus voorkwam. In veel andere Europese landen is de griep al aan het afnemen. NIVEL-projectleider, epidemioloog en huisarts Gé Donker: “Waarschijnlijk doordat daar al eerder de temperatuur en luchtvochtigheid opliepen. Terwijl wij een langdurige droge en koude periode hadden, regende het in bijvoorbeeld Zuid-Europa wel. De epidemie duurde ook lang doordat er drie varianten circuleerden die elkaar niet verdrongen. De laatste weken heeft de B-griep de overhand genomen.”

 

Neus- en keelmonsters

Het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) spreekt van een epidemie als meer dan 51 op de honderdduizend mensen zich met griepachtige klachten melden bij de huisarts en het virus wordt aangetoond in neus- en keelmonsters. Afgelopen week meldden zich nog 52 van de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts.

Auteur(s): Coen Kaaij

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.