Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Uitgave 2/2015

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 2/2015

Langlopend grootschalig onderzoek naar kinderen en jeugdigen in Nederland: Wat heeft het gebracht en waar leidt het ons naartoe?

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 2/2015
Auteurs:
M. Klein Velderman, F.D. Pannebakker
Belangrijke opmerkingen
Wij danken de heer dr. Ferko Öry voor het interviewen van de projectleiders van de studies, en de betreffende projectleiders voor hun bereidwilligheid en openheid in dit onderzoek.

Samenvatting

De laatste decennia zijn er in Nederland op het terrein van kinderen en jeugdigen enkele langlopende grootschalige studies uitgevoerd. Dergelijk onderzoek kan waardevolle informatie opleveren voor beleid en praktijk van de zorg voor jeugd. In dit onderzoek stonden interviews centraal met projectleiders van een aantal Nederlandse grootschalige longitudinale of herhaalde transversale studies op het terrein van kinderen en jeugdigen, te weten Generation R, ABCD, Universiteit Utrecht PIAMA, TRAILS, KOALA, C4Youth en HBSC. Het doel was inzicht te verkrijgen in de opbrengsten van deze studies tot dusver. In de interviews werd gevraagd naar karakteristieken van de studies, belangrijkste opbrengsten van het onderzoek in termen van beleid, onderzoek, en praktijk, en factoren die de studie positief en negatief beïnvloed hebben. Tot slot werd gereflecteerd op witte vlekken in relatie tot kennis en beleid op het terrein van kinderen en jeugdigen in Nederland waarop een longitudinale studie volgens de projectleiders mogelijk een antwoord zou kunnen geven. Op basis van de interviews concluderen we dat langlopend onderzoek een waardevolle bijdrage levert aan de zorg voor jeugd in Nederland. In de discussie schetsen we daarbij een beeld van de toekomst, inclusief inhoudelijke richtingen voor verder onderzoek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel