Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2013 | Artikelen | Uitgave 1/2013

Jeugdbeleid 1/2013

Langdurig opgroeien van uithuisgeplaatste kinderen

Een onderbelicht thema in de transitie van de jeugdzorg

Tijdschrift:
Jeugdbeleid > Uitgave 1/2013
Auteur:
Mariska van der Steege
Belangrijke opmerkingen
Mariska van der Steege is senior adviseur bij Van Montfoort. Reactie? E-mail naar mvds@vanmontfoort.nl.

Samenvatting

Er zijn ouders die kinderen onvoldoende veiligheid en stabiliteit kunnen bieden, waardoor zij niet in hun gezin kunnen opgroeien. Een groot deel van deze uithuisgeplaatste kinderen komt terecht in een pleeggezin. Het gedrag van een aantal van hen is echter voor pleegouders te moeilijk om langdurig te hanteren. De praktijk is nu dat deze kinderen totdat ze volwassen zijn meerdere plaatsingen meemaken in pleeggezinnen en/of residentiële leefgroepen. Hun levensloop kenmerkt zich door instabiliteit en discontinuïteit. Van belang is dat deze kinderen inhuisgeplaatst worden in professionele gezinnen of gezinshuizen, waar ze langdurig kunnen opgroeien.
Hier ligt een bijzondere taak voor gemeenten, die met de aanstaande transitie ook hier een transformatie kunnen bewerkstelligen. Mariska van der Steege geeft drie heldere aanbevelingen hoe gemeenten kunnen handelen om de maatschappelijke schade van uithuisplaatsingen te verminderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2013

Jeugdbeleid 1/2013 Naar de uitgave

Redactioneel

Vooraf

Artikelen

Het Museum