Skip to main content
main-content
Top

29-01-2015 | Nieuws

Landelijk project ter verbetering mondzorg ouderen

De KNMT, de Stichting Bijzondere Tandheelkunde, de Vrije Universiteit en Stichting Innovatiekring Dementie (IDé) bundelen hun krachten om de mondzorg voor ouderen te verbeteren. Reden voor dit landelijke project is dat zeer weinig mensen beseffen hoe ernstig de gevolgen van slechte mondzorg kunnen zijn voor de algehele gezondheid.

De partijen zetten in op voorlichting, scholing en samenwerking tussen mondzorgprofessionals, huisartsen, thuiszorg en mantelzorgers. Voor een betere mondgezondheid én het welzijn van ouderen.

Ernstige risico’s voor kwetsbare ouderen

Recent Nederlands onderzoek laat zien dat 80% van de ouderen een matige tot slechte mondgezondheid heeft bij opname in een verpleeghuis. Dit kan en moet anders, want naast pijn, kauw- en slikproblemen kan een slechte mondgezondheid leiden tot longontsteking en hart- en vaatziekten, slecht instelbare bloedsuikerspiegels bij diabetes en ook tot snellere veroudering van het brein.

 

Het project ‘De mond niet vergeten!' richt zich op het verbeteren van de mondgezondheid van kwetsbare, thuiswonende ouderen in Nederland. Hierbij werken de initiatiefnemers samen met lokale zorgaanbieders en branche- en beroepsorganisaties in de ouderen- en thuiszorg. Achmea subsidieert een deel van het project. De multidisciplinaire aanpak wordt dit jaar getest in de regio’s Amsterdam, Rotterdam en Hardenberg. Na evaluatie volgt een landelijke uitrol in 2016.

 

Bron: KNMT via MO Medisch Ondernemen

 

Meer lezen over ouderen en mondgezondheid in BSL Tandarts Totaal >>

 

KNMT maakt actieplan mondzorg ouderen, 14-11-2014
 

Mondzorg verpleeghuizen onder de maat, 10-11-2014

 

artikel: Mobiele tandartspraktijk van Stichting Mondzorg, Yvonne Maassen, Standby 4-2014

 

artikel: Training tandheelkundige zorg in verpleeghuizen, Elly Hogeveen, Standby 4-2014

Het grote vergeten, 1-4-2014

 

artikel: Het grijze goud, Arthur van Winsen, Tandartspraktijk 3-2014 

 

Ouderen moeten blijven kauwen, 18-3-2014

 

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.