Skip to main content
main-content
Top

12-06-2013 | Nieuws

Laat zieke dokters verzuipen!

Dikke diëtistes zijn lachwekkend, psychologen met psychische sores zielig, maar zieke dokters spannen de kroon: dat is smullen voor Jan met de pet! Een kapitein raakt met zijn eigen zeilbootje aan lager wal en kapseist in de branding. Kijk hem eens modderen in zijn natte kloffie! Laten we eerlijk zijn en elkaar recht in de ogen aankijken: goede mariniers gaan niet dood en goede dokters worden nooit ziek! Laat zieke dokters dus maar verzuipen!

Collega Arends las een paar duizend studenten de les: bij welke symptomen moet je denken aan darmkanker? Maar toen het hele rijtje zich bij hem zelf voordeed, trok meneer zich van niets aan en stierf hij voor zijn vijftigste. Een dokter aan het roer of half verzopen in de zee: het zijn er twee en die twee zijn vaak onbekenden voor elkaar. De radertjes die vastlopen wanneer het lijf van de dokter hapert, zijn weerbarstig. Tegelijk dokter én patiënt zijn is een verdraaid lastige dubbelrol.

Ik heb als arts heel wat collegae als patiënt gehad en als patiënt heel wat collegae als arts. Het eerste is echt veel leuker dan het tweede. Mijn beste dokter was een Griek, hij handelde haaks op wat de standaardenbijbel van de NHG dicteert maar wekte vertrouwen en maakte mij beter. De slechtste dokter kwam uit Oostenrijk, ik had mij nog liever door een robot dan door hem laten behandelen; sinds zijn behandeling weet ik dat sadisten in de medische sector vrij spel hebben.

Onderhuids

De dokter als patiënt en de patiënt als dokter: dat voelt niet lekker, onderhuids kruipt het onbehagen, het is alsof je op de vingers wordt gekeken, en dat begint al bij de begroeting: is het 'u' of 'jij', 'collega' of 'mijnheer'? Een gouden tip: vraag het! En mag ik nog een goed advies geven: ook wanneer een zieke arts bereid is om zich als patiënt over te leveren aan wat zijn dokter bepaalt – maar zelfs Jan met de Pet heb ik dat altijd ontraden – dan nog kan medische bagage nooit genegeerd worden.

Waarom is het zo lastig om een zieke dokter te behandelen? Volgens mij komt dat niet omdat de medische kennis van de arts-patiënt zo bedreigend is. Collega Arends zaliger leest ons nog altijd de les. Een zieke dokter is bang, misschien wel banger dan dezelfde zieke die geen dokter is. Naarmate een behandelaar géén rol speelt maar zichzelf is, voelt hij dat aan. Dat zijn de natuurtalenten onder ons. Die lachen niet met de massa mee maar redden de drenkeling. Laat die drenkeling niet in de steek! Vroeg of laat kan ook úw bootje stranden!

Auteur(s): Ignace Schretlen

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.