Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2015 | Uitgave 1/2015

Tandartspraktijk 1/2015

Kwetsbare ouderen (1)

De noodzaak van een individueel mondzorgplan

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 1/2015
Auteurs:
dr. Claar van der Maarel-Wierink, dr. Gert-Jan van Putten
Belangrijke opmerkingen
Dr. Claar van der Maarel-Wierink is tandarts-geriatrie, werkzaam bij de Aemstelgroep Tandartsen in Amstelveen, Kliniek voor Bijzondere Tandheelkunde in Amsterdam (SBT) en Verpleeghuis en revalidatiecentrum Vreugdehof in Amsterdam. Zij is voorzitter van de opleidingscommissie van de differentiatieopleiding tandarts-geriatrie en lid van het Belgisch-Nederlands Consortium Onderzoek Mondzorg Ouderen (BENECOMO).
Dr. Gert-Jan van der Putten is specialist ouderengeneeskunde bij Amaris Gooizicht in Hilversum. Als senior-onderzoeker is hij verbonden aan de afdeling Orale functieleer van het Radboud umc in Nijmegen. Daarnaast is hij lid van de opleidingscommissie van de differentiatieopleiding tandarts-geriatrie en lid van het BENECOMO.

Samenvatting

Vanaf 2013 zal het aantal ouderen bij een in aantal relatief gelijkblijvende populatie versneld toenemen. Volgens het CBS zal het aantal 65+’ers toenemen van 2,7 miljoen in 2012 tot een hoogtepunt van 4,7 miljoen in 2040. Tot 2060 blijft het aantal schommelen rond 4,7 miljoen. De komende jaren zal vooral het aandeel 65-79-jarigen sterk stijgen en vanaf 2025 neemt ook de groep 80+’ers sterk toe (de dubbele vergrijzing). In 2040, het hoogtepunt van het aantal 65+’ers, is naar schatting 26% van de bevolking 65+’er, waarvan een derde ouder is dan 80 jaar. Ter vergelijking: in 2012 was het percentage 65+’ers nog 16%, waarvan 25% 80+ was.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

Tandartspraktijk 1/2015 Naar de uitgave

Product nieuws

Product nieuws

Falende vijlen

Mislukking