Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

09-02-2021 | Artikel Open Access

Kwaliteitsregistratie prostaatcarcinoom: ziekenhuisregistratie versus Nederlandse Kankerregistratie

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie
Auteurs:
dr. Berdine L. Heesterman, MSc Ellen M. G. Olthof, dr. Henk G. van der Poel, prof. dr. R. Jeroen A. van Moorselaar, dr. Katja K. H. Aben

Samenvatting

Goede kwaliteitsregistraties zijn cruciaal, omdat zij inzicht verschaffen in de kwaliteit van geleverde zorg en mogelijke verbeterpunten. De NVU is in 2008 gestart met de kwaliteitsregistratie prostaatcarcinoom waarin data zijn vastgelegd door zorgprofessionals. Sinds 1989 bestaat ook de landelijk dekkende Nederlandse Kankerregistratie (NKR) waarin data over prostaatkanker worden vastgelegd door datamanagers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), die hiertoe medische dossiers raadplegen. In 2015 is IKNL samen met de NVU en andere wetenschappelijke verenigingen gestart met ProZIB, ‘ProstaatkankerZorg In Beeld’. Op basis van ProZIB-resultaten is de NKR-Prostaatkankerset uitgebreid en daarmee geschikt geworden voor continue kwaliteitsmonitoring. Als onderdeel van ProZIB is de NVU-Kwaliteitsregistratie Prostaatcarcinoom vergeleken met de NKR wat betreft compleetheid en inhoud. De NKR bleek completer wat betreft het aantal radicale prostatectomieën (94% versus 62–85%). Inhoudelijk kwamen de registraties grotendeels overeen. Voordelen van een kwaliteitsregistratie in de NKR zijn: onafhankelijkheid, uniformiteit en verminderde registratielast voor de zorgprofessional bij gelijkblijvende inhoudelijke kwaliteit.

Onze productaanbevelingen

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel