Skip to main content
main-content
Top

06-12-2013 | Nieuws

Kwaliteitsmeting verandert oncologische zorg

Eind dit jaar komt de signaleringscommissie kanker van het KWF met een tweede rapport over de kwaliteit van kankerzorg in Nederland. Dat zegt hoogleraar Cock van de Velde, congresvoorzitter van het in september gehouden European Cancer Congress (ECC 2013), in een interview met Mednet over ontwikkelingen in de oncologische zorg. Hij verwacht grote impact van dit rapport op de kankerzorg.

Het tweede signaleringsrapport zal zich richten op sarcomen, prostaatkanker, endocriene en hematologische maligniteiten. Volgens Van de Velde, tevens voorzitter van de signaleringscommissie kanker van het KWF die het rapport opstelt, zal het rapport ‘veel verandering in de kankerzorg in Nederland teweegbrengen.’’

Centralisatie kankerzorg

Het eerste rapport Kwaliteit van kankerzorg in Nederland dat in 2010 verscheen toonde grote verschillen aan in de kwaliteit van zorg. Een chirurg die 5 blaaskankeroperaties per jaar verricht, heeft een operatiesterfte van 8 procent, terwijl dit bij chirurgen die meer dan vijftien keer zo’n operatie uitvoeren de sterfte 2 procent bedraagt. Deze verschillen leiden tot de centralisatie van de zorg voor menig vorm van kanker in een handvol ziekenhuizen. Een overzicht van de kankerzorg in Nederland is beschreven in de Strijd tegen kanker in Nederland.

Internationale benchmark

Maar Van der Velde wil de kwaliteit van de kankerzorg ook internationaal tegen het licht houden. ”Om van elkaar te leren en de meest excellente behandeling te herkennen.” Vanuit zijn voorzitterschap van de European Cancer Care Organisation werkt hij daar aan. Maar vooral verschillen in gezondheidsbeleid in de Europese landen en problemen rond toestemmingen voor de export van patiëntengegevens, maken de totstandkoming van een database nog een hele klus, merkt hij  Patiëntenorganisaties spelen een belangrijke rol om regeringen te overtuigen van het belang van goede gegevensuitwisseling, meent hij. Zo is hij door patiëntenorganisaties uitgenodigd om in het Europees Parlement te spreken over het belang van een goede gegevensuitwisseling.  

Stroomversnelling

Van de Velde spreekt na het ECC 2013 in het interview, Ontwikkelingen gaan in stroomversnelling in Mednet over meerdere veranderingen in de toekomstige oncologische zorg. . Hij doelt onder meer op uitbreiding van het multidisicplinair werken, voorspellen van individuele behandelresultaten op basis van genomics en nieuwe medicijnen.

 

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.