Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: SynthesHis 1/2011

01-03-2011

Kwaliteit van registreren? Een kwestie van meten!

Auteur: Gerda Mensink

Gepubliceerd in: SynthesHis | Uitgave 1/2011

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Registreren volgens de regels der kunst wordt steeds belangrijker in het huisartsenvak. Het is noodzakelijk voor de communicatie en samenwerking. Collega’s en andere zorgverleners moeten tijdens dienst en waarneming het huisartsendossier eenduidig kunnen begrijpen. Dat geldt ook voor de ketenzorg. Goed registreren levert geld op. Niet alleen wordt een deel van de zorg betaald op basis van het aantal contacten en verrichtingen, maar ook aan het al of niet behalen van kwaliteitsafspraken hangt steeds vaker een prijskaartje. Zorgvuldig registreren geeft inzicht in de eigen praktijk en kwaliteit van zorg. En goede gestandaardiseerde dossiers vormen een belangrijke informatiebron voor onderzoek. Dat laatste is van groot belang voor het NIVEL.
Voetnoten
1
IQ Scientific Institute for Quality of Healthcare in Nijmegen, onderzoekcentrum op het terrein van kwaliteit en veiligheid van zorg in Europa en een van de samenwerkingspartners van NIVEL.
 
2
Jabaaij L, Verheij R, Njoo K, Van den Hoogen H. Het meten van de kwaliteit van de registratie in elektronische patiëntendossiers van huisartsen met de EPD-scan-h. Utrecht, NIVEL/NHG/WOK; 2008. U kunt dit rapport downloaden vanaf www.​nivel.​nl.
 
3
Het NIVEL is opgericht in 1985 als onderzoeks-instituut voor de eerstelijnsgezondheidszorg. Het was de opvolger van het NHI, dat vanaf 1968 klachten en ziekten van patiënten en verrichtingen van huisartsen uit enkele praktijken registreerde. Sinds 1995 is het onderzoeksterrein van NIVEL verbreed tot de hele zorg, met bijzondere aandacht voor de eerste lijn.
 
4
Khan NA, Visscher S, Verheij RA. De kwaliteit van het elektronisch patiëntendossier van huisartsen gemeten: EPDscan regio Twente, eerste meting. Utrecht, NIVEL; 2011. U kunt dit rapport downloaden vanaf www.​nivel.​nl.
 
5
Zie ook NedHIS & EZD congres op pagina 21.
 
Metagegevens
Titel
Kwaliteit van registreren? Een kwestie van meten!
Auteur
Gerda Mensink
Publicatiedatum
01-03-2011
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
SynthesHis / Uitgave 1/2011
Print ISSN: 1570-2693
Elektronisch ISSN: 1876-5548
DOI
https://doi.org/10.1007/s12494-011-0006-4

Andere artikelen Uitgave 1/2011

SynthesHis 1/2011 Naar de uitgave