Skip to main content
main-content
Top

19-01-2011 | Nieuws

Kwaliteit van hemodialyse is beter te meten

Als de tecnhnische mogelijkheden van een dialysemachine beter benut worden kun je al tijdens het dialyseren zelf kijken of de kwaliteit ervan goed is. Dat toont dialyse- en researchverpleegkundige Karin Moret aan in haar proefschrift.

Moret werkt bij Máxima Medisch Centrum in Eindhoven. Vroeger kon men de kwaliteit van dialysebehandelingen alleen achteraf bekijken. Daarvoor was altijd extra bloedafname noodzakelijk.

Uit het onderzoek blijkt dat de dialysemachine 'online' dezelfde bloedwaarden kan meten als de waarden die in het laboratorium in afgenomen bloed worden bepaald. Dit is belangrijk, omdat het daarmee mogelijk wordt de effectiviteit van de behandeling al tijdens elke dialysebehandeling goed te bewaken.

Uit het promotieonderzoek blijkt ook dat de hoeveelheid natrium in de schone spoelvloeistof (dialysaat) beter per patiënt kan worden aangepast (in plaats van één standaard natriumwaarde te hanteren voor iedereen). Dit levert dialysepatiënten gezondheidsvoordelen op, omdat zij op deze manier tijdens de dialysebehandeling niet méér natrium binnenkrijgen dan strikt noodzakelijk is.

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.