Skip to main content
Top

2019 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Kwaliteit en bruikbaarheid van wetenschappelijke literatuur beoordelen

Auteur : Prof. dr. R. J. M. Brummer

Gepubliceerd in: Evidence-based diëtetiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Evidence-based handelen is in belangrijke mate gebaseerd op de interpretatie van wetenschappelijke literatuur. Het inschatten van de kwaliteit van de artikelen gebeurt op twee manieren: de algemene wetenschappelijke kwaliteit van het artikel en de toepasbaarheid in de praktijk. Het is niet noodzakelijk zelf wetenschapper te zijn om wetenschappelijk onderzoek te kunnen beoordelen op de relevantie voor evidence-based handelen in de eigen praktijk. Dit hoofdstuk vormt een praktische leidraad voor de diëtist om relevante wetenschappelijke literatuur te selecteren.
Bijlagen
Alleen toegankelijk voor geautoriseerde gebruikers
Literatuur
go back to reference Shea BJ, Reeves BC, Wells G, Thuku M, Hamel C, Moran J, Moher D, Tugwell P, Welch V, Kristjansson E, Henry DA. AMSTAR 2: a critical appraisal tool for systematic reviews that include randomised or non-randomised studies of healthcare interventions, or both. BMJ 2017 Sep 21;358:j4008. Shea BJ, Reeves BC, Wells G, Thuku M, Hamel C, Moran J, Moher D, Tugwell P, Welch V, Kristjansson E, Henry DA. AMSTAR 2: a critical appraisal tool for systematic reviews that include randomised or non-randomised studies of healthcare interventions, or both. BMJ 2017 Sep 21;358:j4008.
go back to reference Zeilstra D, Younes JA, Brummer RJ, Kleerebezem M. Perspective: fundamental limitations of the randomized controlled trial method in nutritional research: the example of probiotics. Adv Nutr. 2018;9(5):561–71. Zeilstra D, Younes JA, Brummer RJ, Kleerebezem M. Perspective: fundamental limitations of the randomized controlled trial method in nutritional research: the example of probiotics. Adv Nutr. 2018;9(5):561–71.
Metagegevens
Titel
Kwaliteit en bruikbaarheid van wetenschappelijke literatuur beoordelen
Auteur
Prof. dr. R. J. M. Brummer
Copyright
2019
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-2151-3_5