Skip to main content
main-content
Top

19-02-2014 | Nieuws

VtdK ‘schoffeert’ manueel therapeuten

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

“De manuele therapie heeft zich kunnen ontdoen van haar alternatieve status doordat ze niet rept over absurditeiten als meridianen, aura’s, etherische lichamen en ultraverdunde, schokschuddend bereide medicaties.” Dat schrijft oud-voorzitter Cees Renckens in Medisch Contact. Renckens waarschuwt echter dat de werkzaamheid van manuele therapie allerminst is aangetoond. De NMVT voelt zich geschoffeerd.

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) strijdt al langer tegen manuele therapie, het zogenaamde ‘kraken’. In de jaren 70 gold de methode nog onverbloemd als ‘alternatief’, zo memoreert Renckens. Tegenwoordig is de manuele therapie haar alternatieve status kwijtgeraakt en heeft de therapie zelfs enige status verworven binnen de zorg. De oud-voorzitter van de VtdK vindt dit een gevaarlijke ontwikkeling. Hij schrijft dat inmiddels 10 procent van de fysiotherapeuten (ruim tweeduizend) manuele therapie aanbiedt. En dat terwijl er geen bewijs bestaat voor de werkzaamheid bij zowel acute als chronische lage rugpijn. Renckens verwijst voor die stelling naar een aantal Cochrane-reviews, waarin meerdere empirische wetenschappelijke onderzoeken naar manuele therapie worden beschreven. Maar ook verwijst Renckens naar de richtlijn voor het kraken van de nek die de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) opstelde. Daarin staat dat manuele therapie van de nek alleen mag als de risicofactoren beperkt zijn en het succes van de therapie reëel is, schrijft Renckens. “Hoe dat laatste kan worden vastgesteld is niet uitgewerkt en men gaat geheel voorbij aan de vraag of er bewijs is dat het kraken van de nek superieur is aan placebo’s, oefentherapie of natuurlijk beloop.”

  

 

Ongenuanceerd
Voorzitter Annelies Pool van de NVMT zegt in een reactie dat Renckens “heel ongenuanceerd aan de slag is gegaan.” Ze ergert zich eraan dat de voormalig VtdK-voorzitter het bewijs van nek- en rugklachten op een hoop gooit en dat hij bovendien onwaarheden verkondigt en niet-relevante wetenschappelijke onderzoeken aanhaalt. In een open brief stelt de NVMT dat er in 2012 helemaal niemand is overleden als gevolg van een cervical artery dissection (CAD). Wel zijn drie gevallen van een CAD bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld. Bovendien is manuele therapie een erkend specialisme van de fysiotherapie. Het is een BIG-geregistreerd beroep.

 

Kritiek weerleggen
“Vooral zijn persoonlijke mening zit erachter”, zegt Pool. “Renckens kijkt niet naar de stand van zaken in de wetenschap.” De NVMT heeft daarom professor Maurits van Tulder gevraagd om de kritiek van Renckens voor zover het feitelijkheden betreft, in een tegenartikel te weerleggen. Van Tulder had eind vorige week nog niet op dat verzoek gereageerd.

 

Superieure behandeling voor nekklachten
Pool: “We willen vooral dat ook voor verwijzers helder is dat manuele therapieën wel degelijk bewezen zijn wanneer je sec naar de wetenschap kijkt.” In de open brief noemt de NVMT alvast een aantal van die bewijzen. Zo zou uit Nederlands gerandomiseerd klinisch onderzoek blijken dat manuele therapie een superieure behandeling is voor nekklachten. Daarnaast is volgens de vereniging effectiviteit van de therapie aangetoond bij mensen met spierspanningshoofdpijn, en vermindert manuele therapie in combinatie met cervicale mobilisaties en oefentherapie nek- en hoofdpijn effectiever dan andere conservatieve behandelvormen.

 

Bron: FysioActueel.nl

 

Tip

Bent u geïnteresseerd in de meest recente ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek, behandeling en richtlijnen bij lage rugpijn in de fysiotherapeutische praktijk?
Bekijk de web-tv-uitzending Lage rugpijn met prof. dr. Bart Koes en prof. dr. Maurits van Tulder. U kunt de uitzending thuis bekijken via uw pc. Aanleiding voor deze live online nascholing was het verschijnen van het boek Evidence based handelen bij lage rugpijn met prof. dr. Bart Koes en prof. dr. Maurits van Tulder.

 

Ook is de web-tv-uitzending Fascinatie voor fascies on-demand beschikbaar, met drs. Jeroen Alessie en Ernst van der Wijk. In deze web-tv-uitzending wordt ingegaan op een belangrijk functioneel concept voor bewegen. De laatste inzichten over fasciefuncties, tensegrity en myofascia, die een vernieuwend licht werpen op functioneel bewegen en behandelen door fysiotherapeuten worden helder uiteen gezet. U kunt de uitzending thuis bekijken via uw pc.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen of Manuele therapie.

Auteur(s): Daan Marselis Beeld: Klaus Rose

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.