Skip to main content
main-content
Top

18-07-2013 | Nieuws

Korting op huisartsenkader definitief van de baan

De voorgenomen korting op het huisartsenkader van 226 miljoen euro is definitief van de baan. Dit is volgens de LHV een van de belangrijkste onderhandelingsresultaten in het nieuwe meerjarig convenant eerstelijn, dat vandaag is gepresenteerd.

Het reguliere groeipercentage voor het huisartsenkader is 1,5% in 2014 en 1% per jaar in de periode 2015-2017. Voor deze substitutie krijgen huisartsen bovendien bovenop het reguliere groeipercentage in 2014 1% extra groeiruimte en in 2015-2017 1,5% extra. Er komt een herijking van het norminkomen komt naar de huidige tijd.

Zinnige zorg

De LHV is blij met het resultaat. Volgens de organisatie laat het zien dat de huisarts in belangrijke mate de oplossing is voor het probleem van de groeiende zorgkosten. Het zorgt er bovendien voor dat patiënten ook de komende jaren verzekerd zijn van zinnige en zuinige zorg, dicht bij huis van hun vertrouwde huisarts, doordat de brede basisvoorziening voor de huisarts verder wordt verstevigd.

"Met het nieuwe meerjarige convenant (2014-2017) moet bereikt worden dat de huisartsenzorg stabiel en verantwoord kan groeien en optimaal in staat wordt gesteld om haar verantwoordelijkheid te nemen als regisseur van de zorg in de buurt en poortwachter voor de tweede lijn”, zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. “Dat is goed voor de huisarts en nog beter voor de patiënt. En daar is het ons uiteindelijk om te doen."

ACM-proof

Dat de gemaakte afspraken ACM-proof zullen zijn is volgens de LHV een belangrijke voorwaarde aangezien van de huisarts verwacht wordt dat hij de komende jaren nog meer gaat samenwerken met andere zorgverleners. Ten slotte vindt de LHV het ook positief dat de nodige stappen gezet worden naar een wettelijke verankering van inschrijving op naam (ION).

De echte besluitvorming van de Ledenraad is in september, waarna - bij akkoord - het nieuwe convenant ondertekend kan worden.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.