Skip to main content
main-content
Top

21-09-2015 | Nieuws

Korte slaap heeft positief effect op de bloeddruk

Een korte slaap overdag is gunstig voor de bloeddruk, met name wanneer er sprake is van hypertensie. Ook het risico op een myocardinfarct neemt erdoor af. Dat bleek onlangs uit onderzoek van de dr. Manolis Kallistratos van het Asklepieion Voula ziekenhuis in Athene, dat twee weken geleden werd gepresenteerd op het congres van de European Society of Cardiology (ESC) in Londen.


In het onderzoek waren 386 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar geïncludeerd. Bij hen was arteriële hypertensive vastgesteld. Het volgende werd bij hen gemeten: de duur van de middagslaap in minute, de RR op het werk, 24-uur RR-meting, de polsslag, twee gewoontes, de BMI en een evaluatie van het ECG.

Correctie

Na een correctie voor andere factoren die de RR konden beïnvloeden, zoals leeftijd, geslacht, BMI, wel of niet roken, alcohol- en koffiegebruik en de mate van bewegen, zagen de onderzoekers dat de middagslapers gemiddeld over 24 uur een 5% lagere RR hadden: systolisch 6 mmHg, vergeleken met patiënten die helemaal niet sliepen gedurende de middag. De gemiddeld systolische druk was 4% lager als ze wakker waren (5 mmHg) and 6% lager als zij ’s nachts sliepen (7 mmHg) dan bij de niet-middagslapers.

Afname risico

“Het lijkt misschien weinig”, zei Kallistratos. “Maar een reductie van 2 mmHg in systolische druk kan het risico op cardiovasculaire events al met 10% kan doen afnemen.” Het onderzoek toonde ook aan dat de polsslag met 11% langzamer werd en dat de diameter van het linker atrium 5% kleiner was. Dit is volgens Kallistratos een indicatie voor minder schade door hoge RR in het hart en de arterieën.

Huisarts

Begeleiding en behandeling van patiënten met hypertensie maakt deel uit van het dagelijks werk binnen de huisartspraktijk: één op de vier volwassenen heeft een te hoge bloeddruk. Bètablokkers en diuretic behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. Toch blijken veel patiënten die voor bloeddrukbehandeling in aanmerking komen niet goed ingesteld. Hypertensie is, samen met een verhoogd cholesterol en roken, verantwoordelijk voor 80% van alle hart- en vaatziekten.

Dagelijks

Maar het handelen bij hypertensie omvat meer dan het voorschrijven van de juiste medicatie. Daarnaast is het belangrijk praktijkondersteuners handvatten te bieden voor de ondersteuning bij de uitoefening van het dagelijks werk binnen de praktijk. Vooral met het oog op de begeleiding van patiënten met hypertensie.

Tip

Lees meer over hypertensie in de boeken:

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.