Skip to main content
main-content
Top

08-11-2012 | Nieuws

Kort revalidatieprogramma voorkomt verpleeghuisopname parkinsonpatiënt

Een kortdurende revalidatiebehandeling voor parkinsonpatiënten, stelt een definitieve verpleeghuisopname met gemiddeld anderhalf jaar uit. Door de behandeling verbeteren het motorische en cognitieve functioneren en neemt de kwaliteit van leven toe. Dat concluderen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Medicatie
Voor het onderzoek werden 65 parkinsonpatiënten gemiddeld zes weken opgenomen op de Groninger Parkinson-short-stay-afdeling van verpleeghuis Maartenshof in Groningen. Tijdens de opname werd vooral gekeken of ze goed waren ingesteld op medicatie. In het merendeel van de gevallen bleek dit niet zo te zijn; zo was bij 31 patiënten de dopaminerge medicatie te laag gedoseerd. Na het verhogen van de dosering verbeterden de klinische symptomen. Bij 10 patiënten met een psychose werd de dosering van atypische antipsychotica verhoogd.

Naar huis
In totaal waren 49 patiënten na behandeling op de GPSS-afdeling in staat om terug te keren naar huis. Na gemiddeld zestien maanden woonden 38 patiënten nog steeds zelfstandig thuis. Van de 20 patiënten die niet meer thuis woonden bij de follow-up, waren 10 inmiddels opgenomen in een verpleeghuis en 6 in een verzorgingshuis en waren er nog 4 overleden.

Short-stay-afdeling
In 2001 is de GPSS-behandeling opgezet, als alternatief voor definitieve verpleeghuisopname voor parkinsonpatiënten die niet langer thuis kunnen wonen. Het traject is opgezet door het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Martini Ziekenhuis. Parkinsonpatiënten met zowel motorische als cognitieve en/of gedragsmatige problemen kunnen er terecht en krijgen een programma op maat waar verschillende disciplines bij betrokken zijn.

Kwaliteit van leven
Volgens de onderzoekers is cognitieve achteruitgang de belangrijkste reden waarom parkinsonpatiënten worden opgenomen in het verpleeghuis. Dit komt voor bij tachtig procent van de patiënten. In Nederland is de ziekte van Parkinson een van de aandoeningen met de grootste impact op de kwaliteit van leven, na dementie en slokdarmkanker. Wegens het toenemend aantal patiënten met Parkinsonpatiënten is het volgens de onderzoekers ook vanuit financieel oogpunt van groot belang om te proberen een verpleeghuisopname zo lang mogelijk uit te stellen.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.