Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Gewone en ongewone patiënten | Uitgave 9/2014

Tandartspraktijk 9/2014

Korstvorming op de onderlip bij ouderen

Bij twijfel verwijzen naar de kaakchirurg

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 9/2014
Auteur:
Prof. dr. Isaäc van der Waal
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. I. van der Waal is als hoogleraar Orale Pathologie verbonden aan VUmc en ACTA. Hij heeft speciale expertise op het gebied van mond- en kaakziekten, zowel klinisch als histopathologisch.

Samenvatting

Op vooral de onderlip kunnen zich korstvormende afwijkingen voordoen, variërend van onschuldige herpetiforme laesies tot kwaadaardige plaveiselcelcarcinomen. In internationale classificatiesystemen wordt het slijmvlies van boven- en onderlip tot de mond gerekend en, als consequentie, vallen de herkenning en eventuele behandeling van afwijkingen van het lipslijmvlies derhalve onder de competentie van tandartsen en mondhygiënisten dan wel kaakchirurgen. Vanzelfsprekend wordt met deze opmerking geen exclusiviteit bedongen. Immers, ook huidartsen en keel-, neus- en oorartsen zijn op dit gebied geschoold. In de praktijk blijkt dat huisartsen zich op dit gebied minder goed thuisvoelen.
In deze bijdrage is ervoor gekozen nader aandacht te besteden aan het bij ouderen niet zo zeldzame fenomeen van actinische cheilitis.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.


TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Tandartspraktijk 9/2014 Naar de uitgave

Tandarts in de praktijk

Van tandartsen voor tandartsen