Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2013 | Casuïstische mededeling | Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2013

Koorts zonder grenzen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Kindergeneeskunde > Uitgave 5/2013
Auteurs:
Mw. drs. L.P.F.M. van Helmond, Mw. drs. I.A. Maartens, mw. dr. J.C. van Pelt-Koops, mw. dr. S. Henriet, J. Hopman, dhr.drs. R.A.A. Pelleboer, mw. dr. A. Warris
Belangrijke opmerkingen

Auteurs

Mw. drs. L.P.F.M. van Helmond en dhr. drs. R.A.A. Pelleboer, afdeling Kindergeneeskunde, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven. Mw. drs. I.A. Maartens, afdeling Kindergeneeskunde; mw. dr. J.C. van Pelt-Koops en dhr. drs. J. Hopman, afdeling Medische MicroMicrobiologie; mw. dr. S. Henriet en mw. dr. A. Warris, afdeling Kinderinfectiologie, allen UMCN St Radboud, Nijmegen.

Samenvatting

Viscerale leishmaniasis is een vectorziekte die endemisch is in het Midden-Oosten, Centraal- en Zuid-Amerika, India, Noord- en Oost-Afrika en Zuid-Europa. Als gevolg van vakanties naar en een toename van migratie uit deze gebieden wordt deze tropische ziekte in toenemende mate gezien in niet-endemische gebieden. Ook in Nederland wordt de ziekte steeds vaker gediagnosticeerd. In dit artikel beschrijven wij echter een casus van een 2-jarige Nederlandse jongen met viscerale leishmaniasis bij een negatieve reisanamnese. Ondanks uitgebreid onderzoek blijft de bron van deze infectie onduidelijk. Bij een kind met koorts, een pancytopenie en een (hepato)splenomegalie mag daarom een viscerale leishmaniasisinfectie niet worden uitgesloten op basis van alleen een negatieve reisanamnese. Aanvullend onderzoek is in dat geval geïndiceerd om deze potentieel dodelijke ziekte uit te sluiten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor kindergeneeskunde

Het tijdschrift voor kindergeneeskunde is een zeer gedegen wetenschappelijk vakblad waarin alle ontwikkelingen op dit zeer uitgebreide medische deelgebied aan de orde komen. Het tijdschrift verschijnt zes maal per jaar, waaronder minimaal één themanummer.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2013

Tijdschrift voor Kindergeneeskunde 5/2013 Naar de uitgave