Skip to main content
main-content
Top

18-04-2012 | Nieuws

Kom gratis naar de AR-Lezing over pijn

Verpleegkundeopleidingen besteden te weinig aandacht aan pijn en ook in ziekenhuizen is pijnbehandeling geen onderwerp van gesprek. Dat vindt de Oostenrijkse professor Jürgen Osterbrink. Op donderdag 24 mei spreekt hij de veertiende Anna Reynvaan Lezing uit voor verpleegkundigen, die gratis bij te wonen is.

In zijn lezing gaat Osterbrink in op de noodzaak van een pijnprotocol en het belang van het delen van kennis en ervaringen op dit gebied met verpleegkundigen uit andere zorginstellingen. De professor heeft ruim een kwart eeuw onderzoek gedaan naar pijnbehandeling. Volgens hem besteedt de opleiding voor verpleegkundigen nauwelijks aandacht aan pijn. Ook in de dagelijkse ziekenhuispraktijk is pijnbehandeling geen regulier onderwerp van gesprek.

Voor verpleegkundigen ligt hier een enorme kans, gelooft Osterbrink. Zij staan immers 24 uur per dag in contact met de patiënt, dus zij kunnen de behandeling het beste uitvoeren. Maar dan niet alleen. Gespecialiseerde pijnverpleegkundigen zijn de aangewezen personen om de kennis bij hun collega’s up to date te houden en pijnprotocollen waar nodig te actualiseren. Het motto van Osterbrink is: Luister, kijk en praat en leer van de patiënt. En haal muren neer. Kijk hoe collega-verpleegkundigen uit verpleeghuizen, hospices en de thuiszorg omgaan met pijnbehandeling. Ga eens op excursie naar een verpleeghuis of hospice, want er is veel van elkaar te leren; immers, iemand met pijn houdt niet op patiënt te zijn als hij het ziekenhuis verlaat.

De Engelstalige lezing van Jürgen Osterbrink zal middels simultane vertaling (via een koptelefoon) ook in het Nederlands te volgen zijn. Na de lezing is het ook mogelijk om gratis de receptie bij te wonen. Inschrijven kan hierwww.amc.nl/arl. Klik vervolgens op: ‘inschrijven algemeen’.

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.