Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

9. “Koerden bestaan niet.” Een negenjarig Irakees-Koerdisch meisje met vermoeden van ADHD

Auteur : Nina Kamar

Gepubliceerd in: Cultuur en psychodiagnostiek

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Uit schoolonderzoek komt de vraag naar voren of bij een negenjarig Irakees-Koerdisch meisje mogelijk sprake is van ADHD en/of een pervasieve ontwikkelingsstoornis. Met behulp van een brede aanpak wordt haar functioneren in kaart gebracht. Daarbij is gebruikgemaakt van een interview om zicht te krijgen op haar culturele achtergrond en migratiegeschiedenis, van een gezinsgesprek, een genogram, een analyse van de resultaten van het schoolonderzoek, observatie tijdens spel en aanvullend psychodiagnostisch onderzoek. Hoewel de klachten op gedragsniveau te duiden zijn als ADHD, doet deze diagnose onvoldoende recht aan het gehele beeld. Eerder is er sprake van transgenerationele stress en overdracht (gevolgen van migratie van ouders, taal- en acculturatieproblemen en de doorwerking hiervan op ouderschap en opvoedingsmogelijkheden).
Voetnoten
1
Deze vragenlijst, Expanded version outline formulation of diagnosis, ontwikkeld door de Division of Social and Transcultural Psychiatry van de McGill University (2008) is op intranet niet meer beschikbaar.
 
2
Er zijn twee aangepaste versie van het Culturele Interview voor de kind- en jeugdpsychiatrie. Een is ontwikkeld door de Victor Kouratovsky en de auteur (verkrijgbaar bij de auteur, nina_kamar@hotmail.com; de ander door Huub Beijers en Gerdien Tempelman (2012)).
 
Metagegevens
Titel
“Koerden bestaan niet.” Een negenjarig Irakees-Koerdisch meisje met vermoeden van ADHD
Auteur
Nina Kamar
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1069-2_9