Skip to main content
Top

10-11-2015 | Nieuws

Knieprothese geïnfecteerd door flossen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Een 65-jarige vrouw uit de Verenigde Staten heeft een infectie opgelopen aan haar knieprothese. Hoogstwaarschijnlijk werd deze infectie veroorzaakt door krachtig flossen.


De vrouw ging naar het ziekenhuis met een ongelooflijk opgezwollen knie, die bleek te zijn geïnfecteerd met Streptococcus gordonii: een bacterie die normaal gesproken alleen voorkomt in de mond. Pas nadat de vrouw meldde dat ze regelmatig floste, met soms bloedend tandvlees als gevolg, konden de doctoren tot een conclusie komen. Waarschijnlijk is de bacterie door het bloedende tandvlees in de bloedstroom geraakt en zo in de knie aangekomen. Goed nieuws voor de vrouw is dat de knie ontsteking is opgelost. Slecht nieuws is helaas dat om het risico op herhaling te minimaliseren ze de rest van haar leven antibiotica zal moeten slikken.

Volgens BMJ Case Reports is dit de eerste keer dat de streptococcus gordonii wordt gelinkt aan een prothetische infectie. Ala Dababneh, van de Mayo kliniek in Minnesota, vertelt daarom ook aan Live Science dat flossen echt niet per definitie gevaarlijk is en direct allerlei infecties zal veroorzaken. Het geval van de vrouw is zeldzaam.

Ook al is het algemeen bekend dat prothetische implantaten relatief gevoelig zijn voor infecties, aangezien het immuun systeem hier niet altijd goed mee om kan gaan, wordt de streptococcus grodonii slechts in 2 procent van alle ontstekingen in deze implantaten gevonden. Om deze reden benadrukken artsen dat het absoluut niet noodzakelijk is om te stoppen met flossen, indien in bezit van een prothese. Het risico om een mondontsteking op te lopen door niet te flossen is nog altijd hoger dan de kans op een prothese-infectie door wel te flossen.

Ga voor het originele artikel naar BMJ Case Reports.

Bron: Dental info / Science Alert
Beeld: Thinkstock

Tip voor fysiotherapeuten

Symposium

Symposium De Knie | vrijdag 4 december 2015 in Utrecht | 5 accreditatiepunten 

Tijdens dit symposium worden de Evidence Statements (ES) ‘Acute knie’ en ‘Revalidatie na voorste-kruisbandreconstructie’ voor u samengevat en toegelicht. Er is volop ruimte voor de praktische vertaalslag met de experts die nauw betrokken waren bij het tot stand komen van deze ES.

Ga voor meer informatie en om u in te schrijven naar Symposium De Knie.

Boeken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.


BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.