Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

24-02-2017 | Artikel | Uitgave 2/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2017

Klinische schematherapie bij volwassenen met persoonlijkheidspathologie die onvoldoende profiteerden van eerdere behandelingen

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Psychotherapie > Uitgave 2/2017
Auteurs:
Grietje M. Schaap, Farid Chakhssi, Gerben J. Westerhof
Belangrijke opmerkingen
This material originally appeared in English as Schaap, G.M., Chakhssi, F. & Westerhof, G.J. (2016). Inpatient schema therapy for adults with personality pathology: Associations with changes in symptomatic distress, schemas, schema modes, coping styles and positive mental health. Psychotherapy, 53, 402–412. Copyright © 2016 American Psychological Association. Translated and reproduced [or adapted] with permission. The American Psychological Association is not responsible for the accuracy of this translation. This translation cannot be reproduced or distributed further without prior written permission from the APA.

Samenvatting

Dit onderzoek betreft een evaluatie van groepsschematherapie (ST) op een klinische afdeling, bij patiënten met persoonlijkheidspathologie die onvoldoende profiteerden van eerdere behandelingen. Voor en na de behandeling werden 42 patiënten onderzocht; 35 patiënten werden een half jaar na beëindiging van de behandeling nogmaals onderzocht (follow-up). Er was 35 % uitval gedurende de behandeling. De uitvallers verschilden niet significant van de patiënten die de behandeling afgemaakt hebben wat betreft demografische en klinische variabelen, behalve dat bij de uitvallers de diagnose stemmingsstoornis minder vaak voorkwam. De resultaten van een intentie-tot-behandelinganalyse laten zien dat er significante verbeteringen zijn in maladaptieve schema’s, schemamodi, copingstijlen, welbevinden en het actuele klachtenniveau na de behandeling. Daarentegen was er geen significante verandering in ervaren opvoedingsstijl. Deze verbeteringen bleven overeind bij follow-up. Veranderingen in maladaptieve schema’s en schemamodi gemeten bij aanvang en na afloop van de behandeling waren voorspellend voor het actuele klachtenniveau bij follow-up. In het algemeen laten de resultaten zien dat, met een klinische ST-behandeling, positieve verandering mogelijk is voor patiënten die eerder onvoldoende profiteerden van andere behandelingen. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met de resultaten van behandeling bij patiënten met persoonlijkheidspathologie zonder een uitgebreide behandelingsgeschiedenis.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Tijdschrift voor Psychotherapie

Het Tijdschrift voor Psychotherapie biedt informatie over nieuwe ontwikkelingen in de psychotherapie in binnen- en buitenland, over opleidingen, over wetenschappelijk onderzoek, over casuïstiek, over boeken en congressen.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Tijdschrift voor Psychotherapie 2/2017 Naar de uitgave