Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-04-2021 | Onderzoek | Uitgave 5/2021

Huisarts en wetenschap 5/2021

Klinische bruikbaarheid en kwaliteit van spirometrie

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 5/2021
Auteurs:
Susanne van de Hei, Bertine Flokstra-de Blok, Hendrik-Jan Baretta, Nynke Doornewaard, Thys van der Molen, Niels Patberg, J.W.H. Kocks, J.W.K. van der Berg, E.C.M. Ruberg, I. Steenbruggen, T.R.J. Schermer
Belangrijke opmerkingen
Van de Hei SJ, Flokstra-de Blok BMJ, Baretta HJ, Doornewaard NE, Van der Molen T, Patberg KW, Ruberg ECM, Schermer TRJ, Steenbruggen I, Van den Berg JWK, Kocks JWH. Klinische bruikbaarheid en kwaliteit van spirometrie. Huisarts Wet 2021;64(5):18-23. DOI:10.1007/s12445-021-1123-1.
Mogelijke belangenverstrengeling: dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een ‘unrestricted grant’ van Chiesi B.V.

Samenvatting

Spirometrietests in de huisartsenpraktijk blijken vaak niet te voldoen aan de ATS/ERS-kwaliteitscriteria. Betekent dat ook dat de kwaliteit van spirometrie voor dagelijks klinisch gebruik niet voldoende is? We probeerden die vraag te beantwoorden door een vergelijking te maken tussen de diagnoses van huisartsen en die van longartsen. Ook vroegen we longartsen de klinische bruikbaarheid van de spirometrietests te evalueren, en we vroegen longfunctieanalisten om de tests op basis van de ATS/ERS-kwaliteitscriteria te beoordelen. De klinische bruikbaarheid van spirometrie in de huisartsenpraktijk blijkt goed te zijn, hoewel er weinig overeenkomst is tussen de diagnoses van longartsen en die van huisartsen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2021

Huisarts en wetenschap 5/2021 Naar de uitgave