2025 | OriginalPaper | Hoofdstuk
2. Klimaatverandering – Uitdagingen en kansen voor de gezondheidszorg
Auteurs : Jaap van der Stel, Annemarie Bergsma
Gepubliceerd in: Duurzaam zorgen
Uitgeverij: BSL Media & Learning
Samenvatting
-
Klimaatverandering heeft een grote invloed op de volksgezondheid. Verpleegkundigen spelen een belangrijke rol bij het verhogen van het bewustzijn over het klimaat. Zij ondersteunen patiënten en gemeenschappen die zijn getroffen. Ook integreren zij duurzaamheidsprincipes in hun zorgpraktijk.
-
Een samenhangende aanpak binnen de gezondheidszorg is noodzakelijk. Deze aanpak moet de gevolgen van klimaatverandering beperken. Tegelijkertijd moet het proactieve aanpassingen mogelijk maken. De focus ligt op klimaatmitigatie en duurzaamheid.
-
Klimaatverandering leidt tot directe en indirecte effecten. Een toename van extreme weersomstandigheden en de verspreiding van infectieziekten zijn voorbeelden hiervan. Deze effecten vormen grote risico’s voor de volksgezondheid. Er is speciale aandacht nodig voor kwetsbare groepen en gemeenschappen.
-
Interdisciplinaire samenwerking, innovatie en een vooruitziende blik zijn in de verpleegkunde een vereiste. Deze factoren helpen effectief te reageren op de gezondheidseffecten van klimaatverandering. De nadruk ligt op duurzaamheid, preventie en aanpassingsstrategieën.
-
De rol van verpleegkundigen verandert door klimaatverandering. Het belang van continue scholing en beleidsontwikkeling wordt benadrukt. Dit is nodig om aan klimaat gerelateerde gezondheidseffecten effectief te beheren en te minimaliseren. Tegelijkertijd wordt een duurzame en robuuste gezondheidszorg bevorderd.